Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

03/09/2017 | Ostalo | Komentara:

Šta se više isplati – biti podstanar ili kupovati cijeli život stan?

Advertisement

‘Zašto ne podigneš kredit i kupiš stan, umjesto što plaćaš kiriju’ najčešće je pitanje koje čuju podstanari. Stvari, međutim, nisu tako jednostavne kao što je postaviti takvo pitanje. Ali, biti podstanar ima i svoje prednosti, kao što i dizanje stambenog kredita ima svoje prednosti.

stanovi (1)

Na prvi pogled biti podstanar djeluje kao “teška” situacija, ali svaka priča ima i pozitivne strane.

- Ja sam sa suprugom podstanar već tri godine i meni se to dopada, kad promijenimo poslove, mijenjamo i mjesto stanovanja, kako bismo bili bliže radnom mjestu.

- Treba samo da spakujemo svoje lične stvari, nema selidbe zbog namještaja, jer uvijek izaberemo stan koji je opremljen. Na takav način štedimo pare za prevoz do posla, kao i vrijeme. Moram priznati da nam to pruža potpuni osjećaj slobode. Mada, možda će se nam se mišljenje promijeniti kad dobijemo djecu – rekla je za Telegraf Danijela Jovanović (34).

Naravno da ima onih kojima se ovakav način gledanja na život ne dopada, onih koji bi Danijelu okarakterisali kao “pticu selicu”.

Svakako da je prednost što ne mora da kupuje namještaj, bijelu tehniku i sve ono što jednom domaćinstvu treba. Takođe, ako komšiluk ne odgovara, može da ide dalje u potrazi za boljim susjedima.

stanovi (2)

Ali, zasigurno je mana “podstanarskog života” davanje para za stan koji nije u vlasništvu onoga ko u njemu živi.

Ipak, većina ljudi voli da ima svoj krov nad glavom. Za one koji nisu u mogućnosti da plate stan u “kešu”, postoje stambeni krediti.

- Ja nikada ne bih mogla da živim kao podstanar i da nekome dajem mjesečno onoliko koliko sada dajem za kredit. Jeste da je rizično da li ću u narednih 20 godina imati primanja da isplaćujem kredit, ali i da ostanem bez toga, bar imam dio stana koji mogu da prodam i da isplatim ostatak kredita. Jednostavno se ponašam kao da taj novac nemam, i onda mi ne pada teško da platim ratu svaki mjesec. Ipak je ovaj stan moj, a to ima cijenu – kaže za Telegraf.rs Nina Žarić (33).

Međutim, ne može svako da “podigne” kredit. Naime, da bi neko “dobio” pare od banke na prvom mjestu mora da bude u stalnom radnom odnosu, da ima solidnu platu da bi od banke dobio odobrenje, i onda da ima volje da dio svojih sredstava “zarobi” na nekoliko decenija.

stanovi (3)

A, i kad se otplati kredit, stan je skuplje plaćen zbog kamata koje su obračunate u banci.

- Po meni je najveća mana dizanja kredita, ta što moj stan nikad neću moći da prodam po cijeni po kojoj sam ga otplatila, već po dosta nižoj. Kamate koje plaćam banci su visoke, a onaj ko bude kupio stan od mene, te kamate neće uračunati u cijenu – dodala je Nina.

Obje situacije imaju i prednosti i mane, a na vama je da odlučite, ukoliko ste u mogućnosti, koja vam opcija više odgovara.

Na primjer, prosječan stan od 200 eura mesečno za kiriju u Beogradu ima otprilike oko 50 kvadrata. Prosječna rata kredita za stan, recimo u Zemunu, od oko 40 kvadrata je malo jača od 200 eura. Dođe na isto, s tim što živite u malo manjem stanu, ali ste na kraju vlasnik stana.

Šta vi mislite? Šta se više isplati – biti podstanar ili kupovati cijeli život stan?

Izvor: telegraf.rs

loading...

Vaš komentar na članak: