24/12/2018 | Ostalo | Komentari

SMRZAVATE SE, A PLAĆATE PAPRENO?! Isprobajte ZAMJENU ZA CENTRALNO GRIJANJE i vaš dom će prodisati

Da li biste voljeli da imate centrano grijanje u stanu ili ne? Mišljenja su različita, a polemike se vode između ljudi koji imaju centralno grijanje i među onima koji bi voljeli da imaju ovakav sistem grijanja.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Uvijek ima onih koji ne bi centralno mijenjali ni za šta na svijetu, pogotovu kada znaju da će ih uvijek dočekati topao dom. Ali, ima i onih koji bi radije da se riješe centralnog grijanja, jer preko cijele godine plaćaju isto, bez obzira što im ljeti nije potrebno grijanje.

Zato ne iznenađuje podatak da je sve više onih koji odustaju od centralnog sistema grijanja i radije biraju drugačije sisteme koji su znatno povoljniji, ali i efikasniji.

Ekonomično i efikasno grejanje

Tako se danas na tržištu sve više traže toplotne pumpe, grijni sistemi koji se jednim dijelom napajaju pomoću električne energije, a takođe koriste i obnovljive izvore energije za svoje napajanje. Ovaj sistem je veoma ekonomičan, ne zagađuje životnu sredinu, a cijena toplotnih pumpi je u skladu sa kvalitetom.

Trebalo bi odmah na početku napomenuti da se opremanje i ugradnja toplotnih pumpi višestruko isplati, a da su početna ulaganja nešto viša, pa ako želite da ugradite toplotne pumpe u svom domu trebalo bi izdvojite makar nekoliko hiljada eura.

Prednosti toplotnih pumpi su brojne, a osim ekonomičnosti i efikasnosti, ušteda je na prvom mjestu, ali i zaštita životne sredine. Danas se mnogo govori o očuvanju prirodne sredine i ekologiji, tako da sa toplotnim pumpama nećete pogriješiti.

Takođe, još jedan benefit kada su ovi uređaji za grijanje u pitanju jeste i to što mogu da posluže i kako sistemi za rashlađivanje doma u ljetnjim mjesecima, a mogu i da se koriste za zagrijavanje sanitarne vode.

Grijanje na struju – da ili ne?

Kada se pomene grijanje na struju, šta vi kažete, da ili ne? Mi smo za grijanje na struju, jer može da se uštedi, a plaća se samo po potrošnji i samo za vrijeme zimske sezone, ne i tokom ostatka godine. Još se ne plaćaju nikakvi priključci, kao što je slučaj sa priključivanjem na sistem grijanja preko gradske toplane.

E sada, ako se pomene komfor, onda je grijanje na struju najbolje rješenje. Ne morate da brinete o tome da li ima dima, da li morate da nabavljate sirovine, hoćete li stan prljati, kako ćete se riješiti otpada i sl.

Foto: Totpromet

Foto: Totpromet

Toplotne pumpe koriste ⅕ energije za rad iz struje

Kada se odlučite za grijne sisteme na struju, bilo da su u pitanju toplotne pumpe, inverter klime ili TA peći, znajte da ćete uštedjeti. Ili možda nećete, ali to zavisi od vas i mnogobrojnih drugih faktora.

Naime, ako se grijete pomoću TA peći, ovakvo grijanje može da bude i najskuplja opcija, sve zavisi od kvadrature, potrošnje, tarife po kojoj punite TA peć i sl. Ali ako se odlučite za toplotne pumpe, onda za vas nema zime, ni kada je vreme u pitanju, ali ni kada su u pitanju računi.

Toplotne pumpe tek 1/5 energije dobijaju iz struje, te im je ušteda veća. Ako se dvoumite ili još uvijek razmišjate, dileme nema. Toplotne pumpe štede vaše vrijeme i novac, ne čekajte, ogrijte se lijepo već ove zime!

Izvor: dnevno.rs

Vaš komentar na članak: