01/10/2014 | Featured,Ostalo | Komentari

Riješite se kaosa u ormaru jednom zauvijek

Organiziranje nereda u ormaru jednako je jednostavno kao i shvaćanje zašto je u prvom redu do nereda uopće došlo. Osobni organizatori, dizajneri ormara pa čak i psiholozi, odgovorili su na neka ključna pitanja koja će vam pomoći da se jednom zauvijek riješite kaosa u ormaru.

Pitanje: U ormaru mi je totalni kao. Odakle da krenem s pospremanjem?

Psiholog Jerome Yoman kaže: ‘Prvo morate doći do saznanja što je uzrok tome. Žene obično imaju tri razloga za nered u ormaru; nedostatak vremena (‘Imam previše drugih stvari koje moram napraviti’); osjećaju se bespomoćno (Što da radim sa svim tim stvarima?); negativne asocijacije (Nekada su mi omiljene traperice pristajale odlično, a sada ih više ne mogu ni pogledati).

Ako vam nedostaje vremena potrebno se organizirati. U vaš raspored dodajte pospremanje od jednog sata. Osjećate se bespomoćno? Napravite plan, razmislite kako želite da vaš ormar izgleda. A što se tiče negativnih asocijacija, obratite pažnju na to kako se osjećate dok pospremate. Jeste li zabrinuti? Tužni? Ovo će vam pomoći da shvatite što se događa. Recite sebi: ‘Da, tužna sam, ali mogu odvojiti svoje misli od onoga što trebam napraviti, a to je počistiti ormar i donirati traperice u koje više ne stanem.’

Osobna organizatorica Marion Farina, savjetuje: ‘Ispraznite vaš ormar. Tako ćete bolje dobiti uvid u prostor s kojim raspolažete kao i ono s čim raspolažete od odjeće. Slažite stvari po kategorijama; zimska odjeća, ljetna, hlače, košulje, majice… Nakon toga slažite po bojama. Na stranu odložite sve što ne koristite.

Neka svaki predmet koji ste zadržali ima svoju svrhu. I nemojte gurati stvari koje ne stanu jer će se vrlo brzo opet stvoriti kaos. Stvari koje vam ne trebaju donirajte ili im pronađite drugi dom.

Pitanje: Ormar mi je prenatrpan, kako da stvorim više prostora?

Psihologica tvrdi: ‘Možda nije problem u vašem ormaru nego u vašim šoping-navikama. Potreba za sumanutom kupovinom odjeće i obuće vjerojatno je nadomjestak za neku prazninu u vašem životu. Od sada svaki put kada poželite nešto kupiti, odložite artikl, izađite iz dućana i pričekajte jednu minutu. Promatrajte reakcije vašeg tijela i tijek vaših misli. Za neke žene dovoljna će biti minuta da ih poriv prođe. Ako ne uspijevate odoljeti i stvari u vašem ormaru se gomilaju i gomilaju, možda bi trebali popričati s terapeutom. Takvo ponašanje obično vode do nekog dubljeg problema kao što je usamljenost’.

Dizajner ormara Jason Beraka savjetuje sljedeće: ‘Ormar prepun odjeće je često rezultat loše iskorištenog prostora. Ako u ormaru instalirate dvije šipke i koristite duple vješalice dobit ćete na prostoru. Prvu postavite malo iznad očiju, objesite na nju duže bluze ili jakne. Zatim procijenite gdje ćete instalirati drugu šipku na koju također možete objesiti vješalice sa kraćim stvarima.

Pitanje: Suprug i ja dijelimo ormar, njegove stvari su svugdje. Upomoć!

Psihologica kaže: ‘Stvorite vlastite zone i oboje poštivajte ta područja. Svatko je zadužen za svoj dio ormara. Umjesto da se svađate, možete partneru dati neki konstruktivni savjet ako vam organizacija bolje ide.’

Pitanje: Imam hrpu stvari u ormaru koje ne nosim, no svejedno ih čuvam. Kako da to pobijedim?

Uzmite iz ormara tri odjevna predmeta koja niste nosili godinu dana. Sjednite s njima na krevet i razmislite o tome što vam zapravo ti predmeti znače. Možda mislite da ćete ih nositi u budućnosti ili ih vežete za neke posebne događanje.

Nakon toga se upitajte: ‘Jesu li te stvari vrijedne nedostatka prostora? Ako imate 50 takvih komada onda zaista nije vrijedno da ih i dalje prebacujete po ormaru i čuvate. Uvijek možete snimiti fotografiju na kojoj nosite te predmete pa na taj način imate i dalje uspomenu.

Osobna organizatorica savjetuje: ‘Ispraznite sadržaj ormara na krevet i sve predmete složite po sljedećim kategorijama;

● Obožavam. Obožavam. Nosim to stalno. Zadržati!

● Obožavam. Nosim to u posebnim prilikama. Zadržati”

● Sviđa mi se. Nekada sam nosila, ali sada bih mogla razmisliti o tome da se toga odreknem.

● Ok se osjećam u tome, ali ne sviđa mi se posebno. Donirati!

● Mislila sam da mi se ovo sviđa, ali radije ću imati više mjesta u ormaru.

Pitanje: Zbunjena sam. Kako da organiziram odjeću u ormaru po sezonama, tipu odjeće ili boji?

‘Sezona pa tip odjeće i zatim boja’, savjetuje osobna organizatorica. ‘Prvo odvojite jesensku i zimsku od proljetne i ljetne odjeće. Zatim posložite po kategorijama; veste, suknje, majice, hlače… I tek onda možete slagati po bojama.

Pitanje: Moja težina poprilično varira i imam odjeću u različitim veličinama. Trebam li zadržati sve odjevne predmete?

‘Svrha ormara je da u njemu držite stvari koje vam trenutno trebaju. Predmete koji vam odgovaraju ostavite. Ako planirate smršaviti ili zatrudnjeti, zadržite sve što mislite da će vam trebati u narednih 24 mjeseca, no, pohranite to na neko drugo mjesto. Ključ je da imate realnu sliku stanja vašeg ormara i tijela.

Izvor: magazin.net.hr

Vaš komentar na članak: