30/10/2014 | Featured,Ostalo | Komentari

Poslušajte savjet, pa neka i vaš dom miriši božanstveno

Vjerojatno ste primijetili da čim uđete u tuđi dom odmah primijetite specifičan miris, no u vlastitom domu zapravo ne osjećate ništa – naravno, uz iznimku prolaznih aroma određenih vrsta hrane, jakih sredstava za čišćenje, osvježivača prostora i sličnog. Problem nije u vašem domu nego u – vašem nosu.

Znanstvenici su utvrdili da se s vremenom naviknemo na određene mirise i zatim ih jednostavno prestanemo primjećivati. Razlog je u tome što mozak nepoznate mirise registrira kao potencijalnu prijetnju, a čim neki miris zapamti kao miris iza kojeg se ne krije opasnost, receptori u nosu više ga ne registriraju. To je nužno zbog toga da bi bili u mogućnosti registrirati druge, potencijano opasne mirise.

Bilo kako bilo, ako vas brine miriše li vaš dom ugodno ili ne, može vam pomoći mali trik: bavite se nekom napornom fizičkom aktivnošću koja će povećati protok krvi. Nakon što vam cirkulacija dobro proradi, trebali biste biti osjetljiviji na sve mirise, pa tako i na one na koje ste se već navikli. Miris vlastitog doma lakše ćete registrirati i nakon duljeg izbivanja iz njega, primjerice po povratku s godišnjeg odmora, piše Slobodna Dalmacija.

A što ako vam se ono što ste namirisali ne svidi? Nemojte odmah dom prekrcati električnim osvježivačima i sprejevima. Stručnjaci upozoravaju da takva sredstva često sadrže opasne kemikalije koje mogu utjecati na ravnotežu hormona u odraslih i remetiti razvoj u male djece.

Radije iskušajte ovaj trik: poprskajte cijeli prostor običnom, hladnom vodom uz pomoć bočice s finim raspršivačem – pokupit će neugodni miris koji struji u zraku.

A za ugodan miris na duže staze, dom dobro prozračite, promijenite posteljinu, operite odjeću, zavjese, navlake za namještaj i tepihe te kantu za smeće, a neće škoditi ni mala racija u hladnjaku, smočnici i, da – ormariću za cipele.

Ako i dalje mislite da vam dom ne miriše primamljivo, ispecite domaći kruh ili pitu od jabuka s cimetom i, vjerujte, mirisat će božanstveno.

Izvor: magazin.net.hr

Vaš komentar na članak: