Pet stvari koje uporno čistimo pogrešno

Pranje prozora, suđa ili rublja mnogima je rutina koju već godinama rade refleksno. No što ako bi vam rekli da neke stvari možda radite potpuno pogrešno. Saznajte koje su to najčešće greške kod čišćenja.

ciscenje-mobitela

1. Pranje suđa u mašini za suđe

Slaganje suđa u perilicu kao da igrate igru Tetris vrlo je pogrešna i često rezultuje napola opranim suđem. Iako želite ugurati i posložiti čim više predmeta radije preskočite nekoliko sitnica.

Kada slažete pribor za jelo, viljuške okrenite prema gore kako bi se detaljnije oprale između vrhova. Nikada ne slažite suđe jedno na drugo, jer voda neće detaljno prodrijeti unutar njih. Ekstra prljavo suđe posložite na dno gdje je pritisak vode najjači.

2. Pranje mrlja na tepihu

Sredstva protiv mrlja mogu biti vrlo efikasna, ali jedino ako ih koristite na pravi način. Nanesete li sredstvo direktno na mrlju tepih će se previše namočiti te ga na taj način možete oštetiti, a i teško ćete ga isprati.

Umjesto toga, sredstvo za čišćenje nanesite na pamučnu krpu, njome natapkajte mrlju te nježno trljajte sve dok mrlja potpuno ne nestane.

3. Pranje prozora

Najveća greška koju radimo je pranje prozora tokom sunčanog dana. Toplo staklo prebrzo će se sušiti i za sobom ostaviti mrlje. Prije nego krenete s pranjem prozora prebrišite rubove i okvir.

Iako mame i bake preporučuju brisanje prozora s novinama to je najsporiji način. Danas postoje krpice od mikrofibre koje su puno jednostavnije i čišće za korišćenje.

4. Pranje odjeće

Najveća greška koju mnogi čine s pranjem rublja u mašini je sipanje deterdženta ili omekšivača direktno u bubanj. Isto vrijedi i za količinu istog.

Više deterdženta ne znači i bolje oprana odjeća već suprotno. Rezultat može biti nedovoljno isprano rublje. Pridržavajte se uputa na proizvodima i budite umjereni.

5. Elektronika

Ekran mobitela, iPoda ili televizora često se zaprlja no sredstva za čišćenje (poput onih za stakla) nisu najbolje rješenje.

Osim posebnih maramica za brisanje takvih površina poslužiće vam obična pamučna krpica ili ona za čišćenje naočara. S njom dobro istrljajte mrlje i problem je riješen.

Izvor: zadovoljna.hr

Vaš komentar na članak: