01/11/2016 | Korisni savjeti | Komentari

8 upotreba majoneza kojih se nikada ne biste sjetili

Dok se konzumiranje majoneza zbog velikog udjela masnoća ne preporučuje u velikim količinama, ovaj brojnima omiljen dodatak u sendvičima i salatama svoje korisno lice otkriva u brojnim situacijama u domaćinstvu. Osim toga majonez može zamijeniti i nekoliko proizvoda iz kozmetičke torbice.

majoneza

1. Žvakaću gumu iz kose lako možete ukloniti majonezom. Zapetljani čvor obilno namažite majonezom i ostavite 2-3 minuta dok njen masni sastav ne prodre do vlasi i potom nježno gustim češljem uklonite žvakaću.

2. Prije manikira prste umočite u posudicu s majonezom, te ih zadržite oko pet minuta kako bi nokti i kožica omekšali.

3. Mrlje i šare od masnih bojica na zidovima majonez uklanja u samo pet minuta. Na svaku mrlju nanesite majonez u tankom sloju, sačekajte da odstoji i prebrišite suvom čistom krpom.

4. Naljepnice s metalnih, drvenih ili plastičnih površina moguće je bez vidljivih oštećenja ukloniti pomoću majoneza. Postupak je jednostavan, majonez obilno premažite preko naljepnice pri čemu će masnoća opustiti ljepilo nakon čega je dovoljno krpom preći preko površine.

5. Majonez uspješno uklanja i odbija prašinu s listova kućnih biljki. Suvu krpu umočite u majonez i prebrišite svaki list, na ovaj način postići ćete sjaj te istovremeno spriječiti taloženje prašine na listovima barem neko vrijeme.

6. Mrlje od čaša na drvenom stolu ukloniće premaz majoneza. Dvije do tri kašike majoneza nanesene na mekanu krpu ili papirni ubrus i premažite mjesto na stolu gdje su se pojavile mrlje. Lagano prstima utapkajte i pritisnite krpu na površinu stola. Ostavite da djeluje 15 minuta ili duže ako je potrebno. Obrišite višak majoneza i površinu usjajite krpom.

7. Sastav majoneza hranjiv je za nokte, a sprečava nastanak zanoktica te ubrzava njihovo zacijeljivanje. Barem čtri puta nedjeljno na ruke nanesite majonez, sačekajte da koža upije i ruke isperite u jabukovom sirćetu kako bi neutralizovali miris majoneza.

8. Pukotine koje nastaju na drvenom namještaju, nemoguće je izbjeći. Kako bi riješili ovaj problem, rupe ispunite majonezom i ostavite da odstoji najmanje dva dana, te ih potom očistite običnom krpom. Kombinacija ulja i proteina nahraniće i naduvati drvo te na taj način zatvoriti sve pukotine.

Izvor: zadovoljna.hr

Vaš komentar na članak: