07/08/2016 | Ostalo | Komentari

Ove stvari OBAVEZNO izbacite iz kuće!

Pored toga što se trebamo hraniti zdravo i voditi aktivan život, važno je ukloniti neke stvari iz naše okoline, a pritom ne mislimo samo na brzu hranu ili nešto slično. Pogledajte koje stvari trebamo izbaciti iz kuće jer su, bukvalno, leglo bakterija.

1. Tzv. antibakterijski sapun

antibakterijski-sapun

Antibakterijski sapuni nisu ništa djelotvorniji u ubijanju bakterija od ostalih sapuna, dakle to antibakterijski služi samo kao obmana. Prema istraživanjima oni mogu biti čak i štetniji od običnih sapuna jer sadrže triklosan koji utječe na rad hormona kod životinja pa se na osnovu toga pretpostavlja da ova kemikalija povećava otpornost na antibiotike.

2. Iznošene tenisice

stare-patike

Bez obzira na to koliko svi volimo imati neke stare tenisice, čisto “za oko kuće”, budite sigurno da oni mali aktivniji koji redovno trče ili imaju bilo koju drugu fizičku aktivnost, tenisice trebaju mjenjati nakon svakih 500-600 prijeđenih kilometara. Kada ih predugo nosimo, zaštitni jastučići se stanje pa se javljaju problemi sa kostima i kičmom.

3. Četkica za zube

cetkice

Ako zube perete dva puta dnevno, kao što bi i trebalo, onda ćete osjetiti kako se četkica istrošila. To se događa već nakon dva mjeseca korištenja. Četkica tako rascvjetana i mekana nije od neke koristi pa vam preporučujemo bacanje stare i kupovanje nove svako tri mjeseca.

4. Plastične posude

plasticno-posudje

Pregledajte plastične posude za spremanje hrane koje imate i bacite sve one koje su napravljene od čiste, čvrste plastike koja na sebi sadrži oznaku 7 ili “pc” (polikarbonat), jer ove plastične posude mogu sadržavati bisfenol A. Proizvođači bisfenol A ne stavljaju u novije plastične posude, ali ga većina starijih sadrži.

Izvor: novi.ba

Vaš komentar na članak: