Oprez! Ove namirnice NIKADA ne smijete da podgrijavate

Većina nas često podgrijava jela u mikrotalasnoj pećnici ili jednostavno koristimo dobar stari šporet, a vjerovatno ni ne zna da neke namirnice nikako ne bismo smjeli da podgrijavamo jer one sadrže materije koje kod ponovnog zagrijavanja postaju toksične. To može da ostavi kratkoročne posljedice poput probavnih problema, ali i dugoročno da našteti našem zdravlju.

podgrijavanje-hrane

Podgrijavanje je apsolutno zabranjeno za ovih pet namirnica:

1. CELER

Uglavnom ga koristimo za kuvanje supa i priloga ili pak za pire i salatu. Nakon kuvanja celer obavezno treba izvaditi iz supe i pojesti ga svježeg. Sadrži nitrate koji postaju toksični uslijed ponovnog zagrijavanja.

2. JAJA

Takođe spadaju u grupu riskantnih namirnica. Nikada ne podgrijavajte tvrdo kuvana jaja, kajganu ili musaku sa prelivom od jaja. Kao i većinu drugih namirnica, najbolje ih je pojesti svježe pripremljene. Smijete da ih čuvate u frižideru i pojedete hladne.

3. SPANAĆ

Stručnjaci preporučuju da kuvani spanać pojedete odmah nakon pripremanja i ne ostavljate ga za kasnije, a pogotovo ne za dan poslije. On sadrži visoki procenat nitrata koji se uslijed stajanja, ali i ponovnog podgrijavanja pretvaraju u kancerogene nitrite opasne za naše zdravlje.

4. KROMPIR

Većinu nas odmalena su učili da se krompir nikada ne podgrijava i ne ostavlja za dan poslije. Bili su u pravu. Naime, radi se o izrazito zdravoj namirnici koja gubi sve svoje nutrijente tokom zagrijavanja, ali i postaje toksična. Ako pripremate jela za nekoliko dana, ne stavljajte u njih krompir.

5. PEČURKE

Jedu se odmah nakon pripreme. Podgrijavanje mijenja sastav proteina u pečurkama zbog čega može doći do raznih probavnih i želudačnih problema. Takođe mijenjaju svoj ukus. Zabrana podgrijavanja važi i za supe, rižota i sva druga jela u kojima se nalaze pečurke.

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: