Napravite sami vašu omiljenu voćnu rakiju

Možda niste znali, ali bez previše muke sami možete napraviti svoje omiljene alkoholne likere i rakije, a evo i kako.

domaca-rakija

Sve što vam je potrebno kako biste napravili vašu omiljenu voćnu rakiju je alkohol poput vodke, brendija, ruma ili viskija i malo strpljenja.

Šta vam je potrebno:

-Svježe ili zamrznuto voće koje je temeljno oprano. Svježe voće ima više ukusa i lakše je raditi sa njim, ali uz pomoć zamrznutog voća imaćete svoj omiljeni alkoholni napitak tokom cijele godine.

- Alkohol poput vodke, brendija, viskija, ruma pa čak i nekog slabijeg čistog alkohola. Svaki alkohol koji izaberete trebalo bi da sadrži barem 40 odsto alkohola kako bi služio kao konzervans. Vodka najbolje upija ukuse voća bez pretjeranog mjenjanja svog originalnog ukusa.

- Fina cjediljka kojom ćete procjediti voće

- Gaza za finalno filtriranje – ona će ukloniti fine čestice koje su možda prošle kroz cjediljku

- Drvena varjača za miješanje

- Običan šećer

- Voda

- Posude za mjeru

- Staklene tegle ili flaše

Kada su mjere u pitanju, najbolje je da ih određujete na osnovu posude u kojoj ćete praviti vaš liker.

Blago isjeckajte ili izgnječite voće kako bi alkohol bolje upio njihov ukus. Ako niste sigurni u tačnu količinu, voće bi trebalo da napuni teglu ili flašu 2.5 centimetara do vrha.

Međutim, prvo je potrebno da sterilišete tegle u ključaloj vodi u kojoj ćete ih držati najmanje tri minuta. Nakon toga ih ostavite u vreloj vodi sve do trenutka kada ćete ih upotrebiti.

Voće ne bi trebalo da temeljno popuni teglu pošto je potrebno da ga alkohol obavije.

domaca-rakija2

Dodajte dovoljno alkohola da u potpunosti prekrije sadržaj tegle, a voće bi trebalo da ima dovoljno prostora da „pliva“ unutar tegle. Važno je da sadržaj tegle ne bude izložen vazduhu. Alkohol bi trebalo da u potpnosti prekrije sadržaj tegle i dođe do njenog samog vrha kako bi se spriječio ulazak vazduha.

Teglu sklonite sa sunčeve svjetlosti i svakih par dana promućkajte njen sadržaj. Sve ukupno, tegla bi trebalo da odstoji između 4 i 6 nedelja. Nakon ovog perioda, uz pomoć cjediljke i gaze dobro procjedite sadržaj.

Kada je sve procjeđeno, potrebno je ubaciti zaslađivač. Možete napraviti prost sirup razlaganjem šećera u vodi. Slatkoću sirupa prilagodite vašem ukusu.

Dodajte šećer u teglu i odložite je još na 2 do 4 mjeseca prije nego što ga poslužite.

Što je duži vremenski period, to će vaš liker biti ukusniji.

Izvor: 24sata.rs

Vaš komentar na članak: