OBRATITE PAŽNJU: Namještate krevet svakog jutra? Evo zašto treba da prestanete s tim!

‘Zatezanje’ izgužvane posteljine i pokrivača na krevetu nakon buđenja, mnogima je obavezno. I brojna istraživanja su pokazala da je ta navika dobra za mentalno zdravlje.

ciscenje-duseka

Ali, kada je riječ o fizičkom zdravlju, čini se da to ipak ne bi trebalo da radimo. Pokazalo se da je “pametan” potez ostaviti krevet “razbarušen”, odnosno, ne navlačiti pokrivač preko njega nakon buđenja. Razlog su grinje. Te gnusne, prostim okom nevidljive životinjice uzročnik su alergije i astme. Hrane se ćelijama naše mrtve kože, a toplo okruženje pogoduje njihovom razmnožavanju. Baš onakvo kako je u krevetu, ispod pokrivača.

Kako biste ih se riješili, barem jednim delom, dobra je odluka da ostavite “neuredan” krevet kako bi grinje bile izložene hladnijoj temperaturi i svježem vazduhu i umrle. Upravo zato su naše majke i bake posteljinu skidale s kreveta i stavljale na prozor ili balkon kako bi se “provjetrila”.

Ako, kao i mnogi, nemate vremena da ujutru tražite mjesto gdje biste prostrli cijeli pokrivač, a da bude na hladnijem vazduhu, ostavite posteljinu “neurednu” kako biste se riješili barem dijela grinja, savjetuju stručnjaci i poručuju, ako spavate goli, svakako mijenjajte posteljinu češće, barem dva puta nedeljno.

Izvor: vecernji.hr

Vaš komentar na članak: