14/02/2017 | Ostalo | Komentari

Kuća za koju je vrijeme stalo (FOTO)

Selo Linešo šćućurilo se u dolini Rovana u švajcarskoj provinciji Tićino, trideset kilometara udaljeno od grada Lokarna. Liči na skriveni raj omeđen šumama kestena i terasastih livada koje je postalo poznato širom svijeta zahvaljujući jednoj kući.

kamena-kuca (1)

Neke od kamenih kuća u ovom selu su prazne, ali jedna od njih, stara 200 godina, i te kako je živahna. Švajcarski arhitektonski tim “Buchner Brundler Architekten” iz Bazela sačuvao je originalno stanje kuće koja izgleda kao da je za nju vrijeme stalo, a da bi sačuvao autentičan izgleda kuće ovaj tim je kao materijal upotrebio prednapregnuti beton, prirodni kamen, krečnjak, travertin, škriljac, granit, mermer i bazalt.

kamena-kuca (2)

Spolja gledano na kući, osim staklenih ulaznih vrata, ništa nije promjenjeno. Ali, iznutra se desila izuzetna transformacija. Tim je osmislio jednu unutrašnju kocku u potpunosti izgrađenu od armiranog betona. Njena konstrukcija je rađena kroz otvoren krov kroz koji je, sloj po sloj, sipan beton.

kamena-kuca (3)

Prednost ove ideje bila je u tome što su spoljni zidovi praktično postali oplata, ali i odlična izolacija. Zbog toga nije bilo potrebno postavljati sofisticiranu izolaciju, niti je ugrađeno grijanje. Pojedini unutrašnji zidovi nisu tretirani tako da je njihov prvobitni izgled slaganog kamena praktično umjetnički rad.

kamena-kuca (1)

Ipak, urađen je mali kamin čiji dimnjak vertikalno “presjeca” različite sobe na spratu i na taj način, doduše u rijetkim slučajevima jer se ova kuća koristi isključivo ljeti, pomaže da se cijela kuća “omlači”.

kamena-kuca (4)

Zanimljivo je da su na nekim od otvora ostavljeni stari drveni kapci koji daju tradiciju cjelokupnom šarmu ove stare kamene kuće. U isto vrijeme dodati su kapci na otvorima prema vrtu, na južnoj i zapadnoj strani.

kamena-kuca (5)

Arhitekte su preradile i ojačale betonom mali depandans u kome se nalaze kuhinja, sa samo jednom sudoperom, dok je kupatilo ukopano u pod. Nekada je to bila prostorija za sušenje kestena. Plastika kamena pojačava arhaičan karakter i mirnu atmosferu ove kamene kuće.

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: