22/11/2014 | Featured,Ostalo | Komentari

Kako očistiti aparate u kući?

Kako očistiti aparate u kući?

Pre nego što započnete generalno čišćenje, pobrinite se da su aparati i sredstva kojima čistite i sami čisti!Evo kako osigurati aparate od prljavštine i raznih neprijatnih mirisa.

Mašina za suđe

Ako se pravilno ne održava, mašina za pranje posuđa može postati leglo bakterija, gljivica, pa čak i buđi. Osim toga, može i neprijatno da miriše zahvaljujući ostacima hrane.

“Da biste ubili bakterije, uklonite ostatke sredstva za pranje i odstranite slojeve masnoće. Pokupite ostatke s dna odvoda krpom ili papirnatim ubrusom. Potom ulijte alkoholno sirće u šoljicu, stavite ga na najvišu policu u praznu mašinu i uključite ga na program s najtoplijom vodom. Želite li da osvežite miris, šoljicom sode bikarbone pospite dno mašine i takođe uključite na najjači program’, savjtuje Šeri Le Masurie, autorka knjige “House Cleaning Tips: How to Clean and Declutter Your Home Fast”.

Mašina za veš

Kao i s mašinom za sudove, prvi znak da je mašina za veš prljava je miris.

“Miris može biti od raznih stvari, poput taloga od deterdženta ili omekšivača, bakterija iz odeće ili sklonosti da vlažnu odeću dugo držite u mašini. Od vlage u zatvorenom prostoru može da se stvori buđ. Topla voda neće ubiti sve bakterije, posebno one poput E. coli i salmonele koje dolaze s donjeg veša i kuhinjskih krpa. Te bakterije se u mašini mogu proširiti i na drugu odeću”, kaže Le Masurie.

Dezinfikujte je destilovanim alkoholnim sirćetom i sodom bikarbonom – svemogući dvojac za čišćenje. Pokrenite program s vrućom vodom te dodajte smesu koju ste sami napravili (na način kako dodajete deterdžent). Za mašine koje se pune odozgo, dodajte 3 do 4 šoljice sirćeta u pola šoljice sode bikarbone; za one koje se pune na klasičan način, četvrtinu šoljice sirćeta umešajte s 4 kašike sode bikarbone. Kada se smesa pomeša s vodom, program stavite na pauzu i pustite da odstoji 30 do 60 minuta. Ponovo pokrenite mašinu, a kada program završi i izbaci vodu, prebrišite bubanj i pustite da se osuši na vazduhu.

Treba da operete beli veš? Ubijte dve muve jednim udarcem. Ulepšajte svoj veš i uklonite bakterije vrućom vodom i izbeljivačem.

Kako biste sprečili pojavu bakterija i buđi Dona Smolin, autorka knjige “Cleaning Plain & Simple”, predlaže da vrata mašine obavezno ostavljate otvorena.

Usisivač

Bez održavanja, usisivač je samo dobar za “okretanje” prljavštine. Usisivač se može napuniti prašinom i alergenima te postati 20 posto manje efikasan svaki put kad ga ne očistite”, kaže Frenk Fontana, stručnjak za životni stil. Usisivač možete očistiti i bez da ga rasklopite. Za one bez vrećica potrebno je samo isprazniti rezervoar nakon svake upotrebe. Za one s kesama, zamenite je kad se trećina napuni.

Očistite filter tako da otresete prašinu ili prstima uklonite nataloženo. Možete ga i zameniti svakih šest meseci do godinu dana. Na kraju, proverite da li se na rotirajućoj četki nagomilalo kose. Ako ne možete iščupati dlake, uzmite makaze i presecite ih pa ćete ih lakše izvući napolje.

“Ako vam usisivač i dalje dobro ne vuče, znači da je problem unutra. Rastavite svaki izmenljivi deo kako biste proverili svaki kutak”, kaže Fontana. Izbegavajte kontakt s vodom kako biste smanjili mogućnost od pojave pbuđi koja se može pojaviti posebno kod usisivača za dvostruko mokro-hemijsko čišćenje tepiha. Postoje li neprijatni mirisi kod nekih delova, temeljno ih operite, ali dobro ih osušite pre nego što delove opet sastavite.

Metle

Peruške je dovoljno otresti od prašine. Da biste bili sigurni da ste odstranili svaku trunku prašine, možete koristiti i sprejeve poput onih za čišćenje tastature.

“Metle traže više pažnje. Ako vam je metla uvek prljava, čak i posle uklanjanja otpada s kraja, nežno operite krajeve toplom vodom i blagim deterdžentom. Potom dobro isperite i osušite na vazduhu. Vlakna okrenite prema gore kako bi bila čišća, a metla duže trajala”, savetuje Le Masurie.

Sunđeri

Već i vrapci na grani znaju da sunđeri sadrže tonu bakterija. Međutim, možete ih smanjiti ako sunđere dezinfikujete svakih par dana, ako ne i svaki dan, ili ih zamenite jednom mesečno.

Za dezinfekciju, natopite sunđer u vodi, stavite ga u mikrotalasnu pećnicu i držite ga minut na visokoj temperaturi. Važna napomena: pazite da ne iscedite sunđer jer bi to moglo da izazove vatru. Druga mogućnost je da namočite sunđer u rastvor izbeljivača i vode (jedna šoljica izbeljivača na kantu vode), isperite i osušite.

Imajte nekoliko sunđera, a svaki koristite u različite svrhe kako bi se izbeglo širenje bakterija. “Ako koristite sunđer za šerpe, sunđer za prekidače i sunđer za posuđe, možete jedan raseći na tri dela i tako uštedeti. I zapamtite, bakterije žive tek nekoliko sati na suvoj podlozi, zato uvek iscedite sunđer”, kaže Le Masurie.

Magične krpe

Savršene su za brisanje prašine. Perite ih u mašini za veš s deterdžentom koji inače upotrebljavate. Nemojte koristiti omekšivač jer će ulja koja sadrži začepiti vlakna na krpi i neće više biti efikasna. Osušite je na vazduhu.

Krpe za pranje podova

Slične su sunđerima što se tiče skupljanja bakterija i nečistoća. Perite ih u mašini za veš i koristite izbeljivač. Ne ostavljajte ih u kanti s vodom nego ih uvek dobro osušite, piše Magazin. ***Trikovi za brzo čišćenje masnog i zagorelog posuđa

Sredstva za čišćenje

Držite li ih na hladnom i tamnom mestu, većina proizvoda za čišćenje može trajati i do dve godine, osim ako nije drugačije naznačeno na pakovanju. “Nije opasno koristiti proizvod nakon isteka roka, ali njegova antibakterijska svojstva neće biti tako efektna”, kaže Le Masurie.

Budući da se većina proizvoda rastvara u vodi i ne spadaju u toksični otpad, osim izbeljivača. Proizvode za čišćenje možete držati zajedno, ali ne i koristiti. Proverite sve izvorne oznake tako da znate koje proizvode možete ili ne smete mešati s drugima. Na primer, pomešate li izbeljivač i amonijak dobićete otrovna isparenja. Posle svake upotrebe isperite bocu od kapljica koje su izašle i dobro zatvorite pre nego što ih opet vratite na mesto.
smedia

Izvor: ljepotica.si

Vaš komentar na članak: