05/11/2017 | Ostalo | Komentari

Kako najpovoljnije i najtoplije pregurati predstojeću grijnu sezonu

Iako nas ljeto napušta u fazama i daje nam lažne nade, proteklih nekoliko hladnih dana dovoljan je podsjetnik da je jesen već uveliko tu. Slojevi odjeće i topli napici tu su da nam trenutno ublaže zimu ali kako najadekvatnije toplotno obezbjediti prostore u kojim živimo i radimo?

grejanje-960x430

Sproveli smo istraživanje i došli do podataka koliko su efikasne i ekonomične vrste grijanja standardne za naše područje, ali i koji su to sistemi ophođenja prema energiji koji bi bili korisni kako za nas tako i za naše okruženje, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Saznajte do kakvih smo saznanja došli!

Centralno ili etažno?

Nerijetko postoje nedoumice u vezi sa centralnim, odnosno, etažnim grijnim sistemima, jer se oni smatraju sinonimima. Za oba pojma je zajedničko to što podrazumjevaju proizvodnju toplotne energije u centralnoj jedinici sistema, koja se potom sprovodi do grijnih tijela, odnosno do radijatora.

Ipak, pod centralnim grijanjem se najčešće podrazumjeva sistem “na daljinu”, i u tom sistemu gradske toplane su posrednici, dok se etažnim smatra postavka u kojoj je centralni kotao u sklopu stambene jedinice. U zavisnosti od vrste ogrjeva koji se koristi postoje različiti tipovi kotlova i oni mogu biti električni, gasni, na tečna ili na čvrsta goriva.

Prednosti kod centralnog grijanja su ujednačena temperatura u svim prostorijama, nema dodatnih troškova i postoji obezbjeđeno održavanje sistema, dok se za mane može istaći nemogućnost smanjenja ili povećanja grijanja, kao i njegovo isključivanje. Mana ovog sistema grijanja je i što se računi plaćaju tokom cijele godine bez obzira da li su radijatori topli ili ne.

Prednosti vezane za etažno grijanje su potpuna kontrola nad uključivanjem i isključivanjem grijanja, kao i regulisanje inteziteta toplote u prostorijama. Takođe, prednost kod ove vrste grijanja je i to što se računi ne plaćaju tokom cijele godine.

S druge strane, problemi kod ove vrste grijanja su održavanje sistema, što podrazumjeva da neko od ukućana mora konstantno biti zadužen da snadbjeva kotao što često može biti prljav i naporan posao. Takođe, problem može biti i činjenica da se za kotao i energente mora obezbjediti posebna prostorija. Poblem kod ove vrste grijanja predstavlja i veoma promjenljiva cijena energenata koja često zavisi od mjesta u kom živite kao i doba godine u kom ga nabavljate.

Romantično ali prljavo

Grijanje na drva je jeftinije u onim sredinama gdje je ovaj energent lako dostupan ili je moguće nabaviti drva lošijeg kvaliteta. Grijanje na ovaj način ima draž zbog toga što je romantično, ali iziskuje dosta angažovanja u pogledu cijepanja drveta i njegovog prilagođavanja veličini peći. Takođe, iziskuje veliki prostor za lagerovanje drveta na pravi način (kako ne bi pokislo i istrulilo), a definitivno spada i u najprljavije načine grijanja (pepeo, garež, piljevina, čađ u vazduhu).

Grijanja na drva: Romantično ali prljavo. Foto: Lui Peng, Unsplash

Grijanja na drva: Romantično ali prljavo. Foto: Lui Peng, Unsplash

Gas, ugalj, pelet

Otprilike jednako će vas koštati i grijanje na prirodni gas (400-500 eura), dok je za grijanje na lož-ulje potrebno izdvojiti i do dva ili tri puta veću cifru. Troškovi za grijanje na ugalj su konstantni jer mu se cijena tokom godina nije značajnije mijenjala. Grijanje na pelet je čistije i povoljnije od grijanja na ugalj, ali nije povoljnija od prirodnog gasa i nekih vrsta toplotnih pumpi.

Prednost ovog sistema grijanja što se ne mora često ložiti. Naime, peći na pelet imaju integrisane kante koje se mogu napuniti svakih nekoliko dana, a većina pelet kotlova imaju samostalne kante koje drže pelete za nekoliko mjeseci loženja. Redovno loženje nije potrebno – za razliku od peći na drva. Mane grijanja na pelet su često prisutna buka zbog ventilatora, kao i zavisnost od električne energije za pokretanje tih istih ventilatora.

Generalna prednost kog grijanja preko kotla je i mogućnost grijanja vode na ovaj način, pa tako nije potrebno trošiti struju na rad bojlera.

Nek bude toplo na nogama

Ukoliko pak želite da izbjegnete radijatore u svom domu i budete sigurni da će temperatura biti ujednačena u svakom dijelu kuće tu je podno grijanje. Ipak, početna ulaganja i proces postavljanja ove vrste grijnih tijela zahtjeva nešto više novca i vremena, pa se ova vrsta grijanja preporučuje za objekte koji su u izgradnji.

Kada se govori o etažnom grijanju, veoma dobro rješenje je i korišćenje geotermalnih pumpi. Primjenom ovog sistem koristi se toplota podzemnih voda ili samog zemljišta, koju od njih uzima voda koja se kreće kroz cijevi postavljene ispod površine zemlje i dalje je prenosi na grijanje kuće. Iako je potrebno izdvojiti i do nekoliko hiljada eura kako bi se ovaj sistem ugradio, računi se znatno smanjuju jer je ovo svakako isplativ sistem grijanja. Grijanje na geotermalnu energiju je ujedno i ekološki održivo jer nema emisije štetnih gasova, nema potrebe za sječom šuma a koristi se energija koja već postoji u zemlji.

Podno grijanje: Dobar izbor ako ste u izgradnji

Podno grijanje: Dobar izbor ako ste u izgradnji

Noćna akumulacija

Ukoliko se pak odlučite na grijanje na struju i tu postoji nekoliko opcija. Svakako je najekonomičnije koristiti uređaje koji se akumuliraju noću, kada je struja jeftinija, tako da su termoakomulacione peći često i dalje veoma prisutno grijno tijelo u našim domovima. Međutim, njihove mane su nemogućnost ravnomernog zagrijavanja prostorija i značajan porast računa za struju ukoliko se nađete u situaciji da morate da dopunjujete peć u toku dana.

Hladno iza ugla

Ukoliko se odlučite za grijanje preko klima uređaja, računi za struju vam neće biti veliki kao kod korišćenja drugih uređaja koji koriste električnu energiju. Određene vrste klima uređaja, poput inverterskih klima, mogu efektno da zagriju prostor i kada se temperatura spusti i do -18 C. Međutim, ukoliko prostorije nisu povoljno raspoređene one se neće ravnomjerno zagrijati.

Problem postoji i kod činjenice da je klima uređaj prvenstveno namjenjen za hlađenje pa se postavlja na pri plafonu što je suprotno potrebama sistema za grijanje. Naime, hladan vazduh pada dole, a topao se diže pa se baš zato, zbog efektivnijeg rada, uređaji za grijanje postavljaju što bliže podu.

Norveški recept

U prostorima koje se privremeno griju česta je upotreba grejalica, uljanih radijatora i kalorifera. Ovakvi uređaji za grijanje uglavnom su veliki potrošači, a drugi problem je brz gubitak toplote od trenutka kada se uređaj isključi.

Međutim, nedavno su se na tržištu pojavili i takozvani norveški radijatori. Još uvijek postoji polemika oko toga da li je grijanje na ovu vrstu radijatora isplativo ili ne. Proizvođači ističu da norveški radijatori imaju termostate velike preciznosti i da na taj način mogu da dobro regulišu i održavaju zadatu temperaturu. Takođe, proizvođači se hvale i grijačima velike radne površine koji odaju veću količinu toplote koja se, zahvaljujući unutrašnjim sistemima, ravnomjerno širi kroz prostor. Prednost im je i što ne zahtjevaju trofaznu struju pa se mogu priključiti na obične monofazne utičnice i uglavnom ne idu preko 2kW snage.

Koji god način grijanja izaberete za vaš stambeni ili poslovni prostor od velikog, gotovo presudnog značaja je stanje u kom se objekat nalazi. Potrošnja, kao i efektivnost grijanja variraju u zavisnosti od više faktora: toplotne izolacije prostora, vrste i debljine zidova, kvaliteta prozora i prozorskih stakala. Jednom rječju, od sveobuhvatne mogućnosti gubitka toplote.

Norveški radijatori: Recept sa sjevera… Foto: Rovex

Norveški radijatori: Recept sa sjevera… Foto: Rovex

Najjeftinije na drvo?

Agencija za energetiku je nedavno sprovela istraživanje koje je dalo rezultate koji pokazuju razliku u cijeni za standardne vrste grijanja u Srbiji. Kao primjer, uzet je prosječno izolovan stan od 60 kvadratnih metara.

Ukoliko se grijete na drva i živite u područjima u kojim se ono može nabaviti po nižoj cijeni (na primer 4.500 dinara po kubiku), ali i ako imate peći čija je efikasnost veća, grijaćete se najjeftinije i to po cijeni od 37 hiljada dinara za sezonu. Ako pak drva nabavljate po većoj cijeni, grijanje će vas koštati i do 60 hiljada dinara. U povoljnije načine grijanja spada i ono na prirodni gas, za koji je potrebno izdvojiti 42 hiljade, dok je ugalj nešto skuplji i njegova cijena je 47 hiljada dinara. Domaćinstva koja koriste termoakomulacione peći imaće troškove od 48 hiljada, ali pod uslovom da peć pune po jeftinijoj noćnoj struju. Ukoliko dopunjujete peć u toku dana samo na dva sata, račun će vam se povećati za čak 44% i iznosiće 69 hiljada. Najskuplje će proći oni koji koriste električnu energiju direktno u grijnim tijelima i kotlovima za etažno grijanje, kao i propan butan gas. Ta domaćinstva bi trebalo da izdvoje 128 hiljada za grijnu sezonu.

Kao što smo ranije rekli, odlučujući faktor pri rangiranju ipak predstavljaju uslovi u kojim se objekat nalazi, tako da ovo istaživanje možemo uzeti sa rezervom, ali ipak vam može pomoći kao početni orijentir.

Grijanje na šta?

Tema koju ne bi trebalo zaobići kada se govori o grijanju jeste i energetska održivost kao i sistemi koji omogućavaju da se energija prikuplja na ekološki prihvatljiviji način za naše okruženje. Neminovno je da u Srbiji postoji mali broj građana koji su se odlučili za inovativna rješenja koja podrazumevaju primjenu obnovljivih izvora energije, koji se sve češće koriste u čitavom svijetu.

Iako naša zemlja ima veliki potencijal za korišćenje obnovljivih izvora energije, poput biomase u koju spadaju ostaci ratarske proizvodnje, rezidbe iz voćarstva i vinogradarstva i šumarstva, oni ostaju neiskorišćeni.

Udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije u 2009. godine bio je 21,2%. Od toga je najviše korišćena biomasa – 11,5 %, koju najvećim dijelom čini tradicionalno grijanje domaćinstava drvetom.

S druge strane, u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, u ukupnoj potrošnji energije bioenergija čini 42 %. Zato i nije za čuđenje da je obaveza Srbije da do 2020. godine poveća učešće obnovljivih izvora energije na 27 %.

Ipak, prema određenim saznanjima, i Srbija počinje da biva svjesna koliko štete možemo nanijeti planeti nastavimo li da se prema njoj ophodimo na dosadašnji način. Postoji uvid u Nacionalni akcioni plan za korišćenje obnovljivih izvora energije Republike Srbije, koji je donijet 2013. godine. Predstoji nam da vidimo kako će se zamišljeni plan zaista realizovati.

Cvokotanje za planetu

Svakako vam preporučujemo da razmotrite jednu od mnogobrojnih opcija korišćenja obnovljivih izvora energije jer će vam se tokom vremena takav način grijanja ispostaviti kao isplativ a ujedno ćete doprinijeti očuvanju naše planete.

Ako pak i ove sezone namjeravate da se grijete na jedan od standardnih načina, razmotrite trenutno stanje vašeg objekta, uslove u kojim se on nalazi i napravite računicu koji bi vid grijanja bio najpovoljniji i najefikasniji za vaš dom.

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: