17/02/2019 | Ostalo | Komentari

Jednostavnije i brže ne ide: Nakon ovog recepta nikad više nećete kupovati mramorni kolač

Napravite mramorni kolač po receptu poznatog britanskog TV lica Mary Berry i uživajte u njemu uz šalicu čaja ili toploga mlijeka…

mramorni-kolac

Mramorni je kolač jedna od najjednostavnijih i najbrže spremljenih slastica, a svojom sočnošću i okusom nikad nije razočarao. Znamo da smo već dosadni s okusima djetinjstva, ali i ovaj okus je baš jedan od njih. Sjećate se, kad u kući nije bilo ničega, uvijek je bilo jaja, brašna, maslaca i kakaa, i začas je bilo mramornog kolača. Mame su bile ekspresne u njihovu pečenju.

Ovaj mramorni kolač po receptu Mary Berry vrlo je sličan mramornim kolačima naših mama, razlika je u tome što se peče u duguljastom kalupu za kruh i prelijeva finom čokoladnom glazurom. No vi ga možete ispeći u najobičnijem plehu, ako vam je tako draže. Odličan je i u kalupu za kuglof! Ali svakako ga prelijte čokoladnim preljevom.

Trebate još neki recept za kolač koji biste mogli smutiti na brzinu i ispeći u kalupu za kruh? Mi imamo recept za savršenstvo od limuna i maka, nadamo se da vi imate sve ostalo.

A za sve vas koji volite ubaciti malo voća u biskvitne kolače, tu je recept za sočni kolač s jogurtom i višnjama.

Sastojci:

225 g maslaca (omekšalog)
225 g šećera
275 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
4 jaja
2 žlice mlijeka
½ žličice ekstrakta vanilije
1½ žlica kakaa
2 žlice vruće vode

Za glazuru:
25 g maslaca
15 g kakaa
1–2 žlice mlijeka
100 g šećera u prahu

Priprema:

1. U duboku zdjelu stavite omekšali maslac, jaja, brašno pomiješano s praškom za pecivo, mlijeko i ekstrakt vanilije pa miksajte električnim mikserom oko 2 minute dok se sve dobro ne izmiješa.

2. Odvadite pola smjese u drugu zdjelicu i stavite sa strane.

3. U manjoj posudi izmiješajte kakao prah i vruću vodu, miješajte dok smjesa ne postane glatka. Malo ohladite pa dodajte u polovicu odvađene smjese i dobro izmiješajte.

4. Duguljasti kalup za kruh namastite maslacem, obložite papirom za pečenje pa naizmjence u kalup stavljajte svijetlu i tamnu smjesu sve dok ne iskoristite pripremljenu smjesu. Nježno poravnajte površinu pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 °C te pecite oko 50-60 minuta.

5. Ostavite kolač u kalupu da se ohladi otprilike 10 minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje, odstranite papir za pečenje i pustite da se kolač u potpunosti ohladi.

6. Napravite glazuru: u posudi otopite maslac, dodajte kakao u prahu, promiješajte i kuhajte oko 1 minutu. Dodajte mlijeko i šećer u prahu pa dobro promiješajte i maknite s vatre. Pustite da se glazuru ohladi, povremeno je promiješajte.

7. Prelijte glazuru po ohlađenom kolaču, zagladite i pustite da se se sve lijepo ohladi. Narežite na kriške i poslužite.

Izvor: punkufer.hr

Vaš komentar na članak: