Ideje za uređenje terase kojima ćete pomladiti vaš vrt

Nemoguće je zanijekati da se ono što smo smatrali “pametnim idejama za terasu” promijenilo u posljednjih nekoliko godina. U prošlosti, vrt se uređivao zadnji. Umjesto da budu uređeni u određenom stilu, većina je vlasnika bilo zadovoljno s papazjanijom različitih komada namještaja koji su uglavnom bili usmjereni prema funkciji.

Sada je, međutim, fokus malo pomaknut. Osim što otvoreni prostori moraju biti u potpunosti funkcionalni, danas oni izgledaju puno promišljenije. U stvari, nije neuobičajeno da ta područja izgledaju – i budu osmišljena – kao proširenja kvadrature kuće.

Ako ste malo zbunjeni time kako bi trebali urediti vaš vrt pazeći na ovaj novi način razmišljanja, imamo nekoliko jednostavnih ideja za uređenje terase koje će pomoći udahnuti novi život u vaš prostor. Uvođenjem neke od tih ideja u prostor vaše terase, možda ćete željeti na njoj provoditi više vremena.

Uložite u pravi namještaj

Svaki vrt treba imati barem jedan prostor za sjedenje gdje će posjetitelji željeti sjediti i opuštati satima. U posljednjih nekoliko godina dramatično se povećala estetika vanjskog namještaja, kao i cijene. Ključ je odabrati materijal koji će vam odgovarati. Postoje četiri glavne opcije:

Plastika: najpristupačniji opcija, ali često ne estetski ugodna.
Pleteni: klasični izgled, ali zahtijeva više njege.
Kompozitni: Srednja cijena, izrađen od sintetičkih materijala, ali često oponaša pleteni izgled.
Željezo: izdržljiv i težak izbor, ali skupo.

Koji god materijal izaberete, pravilnom njegom ćete bez sumnje produžiti njegov životni vijek. Pitajte prodavača za posebne upute za njegu i uvijek pazite da namještaj pospremite tijekom lošeg vremena.

Osigurajte dovoljno svjetla

Kad govorimo o idejama koje će učiniti da se u otvorenom prostoru vrta osjećate kao u produžetku svog interijera, važno je spomenuti pravilno osvjetljenje. Uostalom, nitko ne želi zaustavljati zabavu nakon zalaska sunca. Ako omogućite svjetlo iz više izvora, moći ćete uživati u prostoru duboko u noć.

Kada je riječ o vanjskoj rasvjeti, ključ je raznolikost. Ako je vaša terasa natkrivena, pokušajte instalirati nekoliko svjetiljki ispod krova za jače osvjetljenje. Lampioni ili svijeće čine veliku razliku na stolovima i romantičniju atmosferu. Ovisno o vašem ukusu, razvucite lampice za bor kroz okolna stabla ili zapaliti nekoliko baklji kako bi stvorili poseban ambijent.

Dodajte izvor topline

Ne trebamo ni spomenuti da noći provedene na terasi s vremena na vrijeme mogu biti malo prohladne. Umjesto da preselite druženje u zatvoreno, možete na terasu dodati izvor topline. To je također odličan način za korištenje vašeg prostora u više sezona, ako živite u području gdje su velike oscilacije temperature.

Razmislite koja će vam vrsta izvora topline najviše odgovarati. Toplinske svjetiljke općenito smatramo kao najjednostavniju opciju, jer ju uključimo prekidačem, ali one mogu biti skupe. Kamin jako mijenja ugođaj prostora, ali zahtijeva redovito održavanje. S jamom za vatru je manje posla, ali na žalost ne daje toliko koncentrirane topline.

Razmislite o podnim oblogama za vašu terasu

Znamo da zvuči čudno razmišljati o podnoj oblozi na otvorenom, ali to je jedna od opcija ako želite imati terasu koja će izgledati kao produžetak unutarnjeg prostora. Tepih stavite u prostor za sjedenje ili ispod stola za blagovanje i bit će središte vašeg prostora.

Prostirke koje se mogu koristiti na otvorenom izrađene su od težih, izdržljivijih materijala i tamnije su boje, kako bi kamuflirali sve mrlje.

Budite otvoreni prema kuhinji na otvorenom

Rijetko razmišljamo o otvorenom prostoru bez roštilja i malog mjesta za objedovanje. No, probajte ići korak dalje i uložite u ljetnu kuhinju.

Budući da vanjske kuhinje često sadrže uređaje kao što su pećnica, hladnjak i sudoper, u njima ćete moći pripremiti cijeli obrok, a ne samo proteinski dio. Ne samo da će uštedjeti na vremenu provedenom bez trčanja do kuhinje i natrag na terasu, oni koji vole zabave bit će u mogućnosti skuhati obrok, družeći se sa svojim gostima.

Izvor: uredjenje-doma.com

Vaš komentar na članak: