09/11/2017 | Ostalo,Video | Komentari

BRITANCI OTKRILI TITOV BUNKER: ‘Ovo je jedna od najvećih svjetskih tajni Hladnog rata, a koštao je nevjerojatne četiri milijarde eura’

Čuveni BBC snimio je reportažu o Titovom nuklearnom bunkeru, a koji je otkriven tek 1992. godine nadomak Konjica.

titov-bunker

“Naizgled tradicionalna bosanska kuća, ali ne, ovdje je ulaz u jednu od najvećih tajni Hladnog rata”, tako počinje reportaža o jednoj od najvećih investicija na području nekadašnje države.

Izgradnja je trajala 27 godina, a završen je 1979. godine. Globalna paranoja oko nuklearnog rata natjerala je Tita da razmišlja gdje pobjeći, pa bi se u taj kompleks, vrijedan oko četiri milijarde eura, moglo sakriti 350 njegovih najbližih suradnika.

“Bunker je otkriven tek 1992. godine, a danas je meta zaljubljenika u modernu povijest Hladnog rata”, priča novinar i u priču uvodi Mirnesa Bajića, glavnog vodiča:

“Trenutno u bunkeru imamo 137 umjetničkih djela, a koje je stvaralo 106 umjetnika. Naša kolekcija proglašena je najvrjednijom kolekcijom suvremene umjetnosti u jugoistočnoj Europi”.

Naglasio je na kraju da su djela “provokativna”, jer posjetitelje jednostavno tjeraju da razmišljaju o sadašnjosti, ali i budućnosti…

Izvor: 100posto.hr

Vaš komentar na članak: