26/12/2018 | Ostalo | Komentari

ALOE VERA JE BILJKA KOJU SVAKO TREBA DA GAJI: ukras u kući i lijek protiv astme, epilepsije, psorijaze i opekotina

Aloe veru možete da uzgajate kao sobnu biljku u saksiji a pored ukrasne namjene aloe vera ima moćna ljekovita svojstva. Saznajte u tekstu kako se uzgaja i koristi aloe vera.

aloe-vera5-880x495

Aloe vera je drevna afrička biljka, o kojoj prvi zapisi postoje još na mesopotamijskoj pločici iz 2200. godine p.n.e., a danas je jedna od najpopularnijih biljaka zbog ljekovitih svojstava i široke primene u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Istorijski se aloe vera koristila za povrede kože, to jest za spoljašnju upotrebu, a oralno kao laksativ. Danas se koristi kao narodni lijek za razne bolesti, za astmu, epilepsiju, osteoartritis, psorijazu, opekotine, posebno od sunca i tako dalje.

Aloe veru je moguće uzgajati čak i kao sobnu biljku, u stanu, odnosno u saksiji.

Aloe vera – ukrasna biljka ili drevni lijek

Uzgoj i razmnožavanje aloa vere

Aloe vera se može uzgajati u loncima, koji se čuvaju na osunčanoj južnoj ili istočnoj strani prozora, jer je upravo veličina biljke i količina aloina u listovima proporcionalna količini svjetlosti koju biljka dobije. Aloin je najvažniji sastojak u aloe veri i ima vrlo snažan uticaj na crevne bakterije. Razgrađuje ih, aktivira i poboljšava kontrakciju crevnih mišića.

Starijim biljkama više prija sunce, dok mladim biljkama više odgovara sjenka. Nakon zime, biljku treba iznijeti iz zatvorenog prostora napolje, ali se ne smije odmah izložiti direktnom suncu, jer će listovi požutjeti, pa je prvo treba staviti u polusjenku.

Postupak sadnje aloe vere

Aloe vera ima plitak korijen (20 cm – 30 cm), pa bi je trebalo posaditi u širu i pliću posudu. Najbolje je na dnu posude za uzgoj aloe naslagati sloj kamenja, a zatim i sloj pijeska i tek onda dodati zemlju. Posude moraju biti četvrtinu ispunjene drenažnim materijalom i kompostom, jer je takav sistem sadnje najbliži njenom prirodnom okruženju.

Idealna temperatura za uzgoj aloe vere u sobnom uzgoju je danju 20ºC do 24ºC, a noću oko 10ºC do 14ºC.

S obzirom na to da u lišću ima čak 95% vode, zbog opasnosti od smrzavanja, temperatura nikada ne smije da padne niže od 5ºC. Ako je zimi unosite u zatvoreni prostor, neka to ne bude dnevni boravak, već predsoblje ili neki hladniji prostor, gdje će udobno prezimiti.

Aloe vera ne podnosi puno vlage, zato je ne treba zalivati češće od jedanput sedmično. Tokom zimskih mjeseci, kad su svi metabolički procesi biljke usporeni, treba je zalivati jednom mjesečno. Važno je da lonac ili saksija ima na dnu rupice, kroz koje može oticati višak vode, kako korijen ne bi strunuo. Tada biljka daje vrlo razvodnjen gel i postaje vlažna, mlitava i naborana, što je znak nepravilnog zalivanja. Višak vode iz tanjirća treba redovno odliti.

Najbolje je na dnu posude naslagati sloj kamenja, a zatim i sloj pijeska i tek onda dodati zemlju.

Aloe veru možete da uzgajate kao sobnu biljku u saksiji a pored ukrasne namene aloe vera ima moćna ljekovita svojstva. Saznajte u tekstu kako se uzgaja i koristi aloe vera.

U proljeće se prehranjuje đubrivima bogatim fosforom i podstiče se cvjetanje tokom juna. Aloe veru treba đubriti u razdoblju rasta i to na način da se zemlja pomeša sa šljunkom i 30% komposta. Mnogi ljubitelji i uzgajivači aloe u zemlju sa kamenčićima dodaju humus od hrastovog lišća i time poboljšavaju njen rast.

Najjednostavniji način razmnožavanja aloa vere je rasađivanje mladica i to tako da se pažljivo odvoji izdanak sa dna ili pupoljak, te da se on zasadi. Matična biljka “tjera” mladice već u drugoj godini rasta. Mogu se presaditi kada narastu 2.5 cm do 5 cm. Najbolje vrijeme je u maju i junu, u razdoblju najintenzivnijeg rasta i razvoja biljke.

Pri uzgoju biljke, aloe veru treba presaditi u proljeće ili prije cvjetanja.

Pored razmnožavanja iz mladice, može se razmnožavati i lisnim reznicama, što je ujedno i najčešći način razmnožavanja ove vrste. Dovoljno je vrtnim makazama razdvojiti listove sa dijelom stabljike i posaditi ih. Proces ukorjenjivanja traje bar mjesec dana.

Životni vijek aloe vere je u prosjeku 12 godina, ali već nakon četiri godine one postižu zrelost i spremne su za branje. Biljke se beru svakih 6 – 8 sedmica, odstranjivanjem 3 – 4 krajnja lista biljke. Listovi se režu pri osnovi, tako da do trenutka prerade ukupna količina gela ostane u listu. Sa lišćem se mora rukovati nježno, kako bi se spriječilo oštećenje spoljne kore i onemogućio ulazak bakterija na bazi lista.

Evo jednog korisnog recepta, koji je namjenjen za spoljašnju upotrebu, odnosno za one koji imaju problematičnu kožu sa aknama i ožiljcima.

S obzirom na to da su med i aloe vera prirodni sastojci, ova kombinacija je izvrsna za pravljenje prirodnog preparata koji čisti kožu.

aloe-vera6

Maska za lice od meda i aloa vere

Potrebno:

3 kašike gela izvađenog iz unutrašnjosti lista aloa vere
1 kašika meda

Zdrobite biljni gel i dobro promješajte sa medom. Nanesite na lice. Neka odstoji dvadesetak minuta, pa isperite čistom vodom. Maska se može ostaviti u frižideru i koristiti nekoliko dana. Kožu zateže, hidrira i omekšava.

Tekst: Mukadesa Zukić

Izvor: agroklub.rs

Vaš komentar na članak: