02/02/2019 | Ostalo | Komentari

4 biljke za blagostanje: Unesite ih u dom, novac će vam se slivati u džepove!

Jedan od najpoznatijih neutralizatora negativne energije u domu su bujne zelene biljke. Dakle, prema drevnim vjerovanjima postoje biljke koje u dom privlače energiju blagostanja i bogatstva.

 

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Prema Feng šuiju, prisustvo takozvane „biljke novca“ u prostoriji pozitivno utiče na radne sposobnosti, te vlasniku donosi bolju zaradu.

Otkrivamo četiri najpoznatije biljke koje privlače novac.

Krasula ovata

Krasula je definitivno najpoznatija i najraširenija biljka koja donosi novac. Potiče iz Južne Afrike, a naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsjećaju na kovanicu novca.

Spada u sukulentne biljke (listovi su mesnati, te skladište vodu). Može dostići visinu do 3 metra, mada su takvi primjeri nešto ređi. Krasula cvjeta tokom zime pa sve do proljeća i to sitnim bijelim cvjetovima.

Zemlja u kojoj treba biti posađena je ista kao za kaktuse i ostale sukulente – 40 posto pijeska, 20 posto šumskog humusa, 20 posto zemlje za cvijeće, a ostatak sitni šljunak, ili lomljena cigla.

Kao većina sukulenata, zahtjeva zimsko mirovanje kada biljku treba zalivati sa što manje vode, 1-2 puta tokom cijele zime. Temperatura u tom periodu ne smije padati ispod 0, jer će se biljka smrznuti (idealna temperatura je oko 10 Celzijusa). Možete je držati i u stanu na toplom, ali onda treba i češće da je zalivate.

biljke (1)

Riječna pahira

Ova biljka naziva se još i drvo novca. Zbog atraktivnog izgleda i verovanja da donosi sreću i novac u dom, pahira je odnedavno postala vrlo popularna biljka za gajenje u kućnim uslovima.

Pripada porodici Malvaceae i rodu Pahira koji obuhvata oko 77 vrsta, a samo ime potiče od jezika koji se govori u Gvajani. Biljka potiče iz tropskih močvarnih područja Srednje i Južne Amerike, gdje raste kao drvo koje može dostići visinu čak do 18 metara. Međutim, u kućnim uslovima njena visina kreće se od 60 cm (kao bonsai), pa do 2 metra.

Pahira ima tri, pet ili više manjih stabala koja su međusobno isprepleten, te na taj način formiraju centralno stablo. Cvjeta nakon tri godine starosti, ali rijetko u zatvorenom prostoru.

Pahiru je lako održavati. Voli svijetla mjesta, ali ne smije biti izložena direktnom suncu. Idealna ljetnja sobna temperatura je od 16– 24 Celzijusa, dok zimi traži minimalnu temperatura do 14°C. Dobro ju je zaliivati ustajalom vodom. Zimi je manje zalivajte, jer je tada biljka u fazi mirovanja, pa sa smanjenjem svjetlosti opada i potreba za vodom.

biljke (2)

Zlatni puzavac

Jedna je od najpopularnijih visećih ukrasnih biljaka. Potrebna joj je minimalna njega, a raste vrlo uspješno i brzo. PotIče iz zemalja Dalekog Istoka, a prema vjerovanju takođe privlači blagostanje.

Ne podnosi dobro direktnu izloženost sunčevom svjetlu, ali ne voli ni potpuni mrak. Redovno zalivanje je poželjno, ali treba paziti da ne preterate s količinom vode. Naime, zlatni puzavac ima relativno mali korijen pa lako može doći do truljenja. Ova biljka ima blagotvoran učinak na ljude jer uklanja formaldehid iz vazduha čime poboljšava njegov kvalitet.

biljke (3)

Kineski dolar

Kao što joj sam naziv kaže, potiče iz Kine, ali misionari su je proširili širom svijeta, a najpopularnija je u skandinavskim zemljama.

Kineski dolar se gaji kao sobna biljka. Mada dolazi iz planinskih područja, neće preživjeti zimu napolju. Dakle, već u jesen je treba unijeti u kuću. Voli vodu i treba je često zaliivati. Takođe voli svjetlost, ali nije dobro direktno je izložiti suncu.

Izvor: miss7.24sata.hr

Vaš komentar na članak: