Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

10 stvari koje NIKADA ne smijete da perete u mašini za sudove

Advertisement

Iako je najlakše sve strpati bez puno razmišljanja u mašinu za pranje sudova, s druge strane, dugoročno gledano želite da sačuvate vama vrijedne komade posuđa.

masina-za-ves

Provjerite šta u njoj nikako ne smije da se pere.

1. Drvene varjače – vruća voda i toplota djeluju razarajuće na njih i mogu ih oštetiti zbog čega vam više neće biti korisne.

2. Drvene daske za sječenje – obično su lijepljene i ako ih izložite višim temperaturama i vodi, sigurno će se raspasti.

3. Presa za bijeli luk – mašina za sudove to ne može dobro da opere.

4. Termos šoljice za kafu/čaj – provjerite šta piše na njoj i da li je dozvoljeno pranje u mašini za sudove. Ona naime može da uništi izolaciju zbog koje vam je ta šoljica i vrijedna.

5. Metalni tiganji – da bi vam bili funkcionalni potrebno ih je premazivati slojem ulja, a ako nije riječ o velikim masnim skorelim ostacima, trebalo bi da se peru samo u toploj vodi. Ako ih perete u mašini za sudove, poništavate cijeli proces podmazivanja.

6. Rende – ako imate ostatke hrane unutra, to mašina za sudove neće moći da opere.

7. Dobre i oštre noževe – vruća voda može da ih otupi, a i tablete za pranje su preabrazivne za oštrice.

8. Kristal – pranje u mašini za sudove može da ga ošteti, može da napukne zbog dodira sa ostalim posuđem ili da posivi. Nijedna od tri opcije nije idealna.

9. Aluminijumsko posuđe – zbog pranja u mašini za sudove mijenja boju.

10. Stare tanjire – kvalitetni stari porcelan ili keramika vjerovatno ne smeju da se peru u mašini za sudove, ali to je teško provjeriti. Ako želite da ih sačuvate, bolje je da ne rizikujete.

Izvor: zena.blic.rs

loading...

Vaš komentar na članak: