10 PUTA BRŽI WIFI! Ovo ste dugo čekali, a evo i KAKO da ubrzate vaš internet! (VIDEO)

Dobar Wi-Fi signal na utakmicama ili koncertima je ono što svi želimo, ali jako rijetko i dobijemo. Ali, naučnici sa MIT-a vjeruju da su riješili taj problem, prenosi CNN.

wifi

Kako bi svi imali dobar bežični signal na sajmovima ili sportskim dvoranama, potrebno je instalirati gomilu rutera. Tu se javlja i problem miješanja signala zbog čega imamo i katastrofalnu vezu. U novom radu stručnjaci sa MIT-a opisuju metodu kojom su uspjeli da natjeraju rutere da bolje “sarađuju”. Tačnije, razvili su algoritam koji obrađuje signale na taj način da više rutera može slati informacije na istom bežičnom spektru, ali bez uzrokovanja interferencija. Dok su ga testirali, transfer podatak bio je 3,3 puta brži od uobičajenog.

Ezzeldin Hussein Hamed s MIT-a izjavio je da bi sa dodatnim ruterima mogli postići i 10 puta bolji transfer, a na kraju će to omogućiti stvari koje se ranije nisu mogle obaviti. Sastav nisu testirali na stadionu ili nekom velikom prostoru, već su laptope stavili na “Roomba” robote koji su se u labortoriju kretali kao što bi to ljudi činili na nekom okupljanju.

Tim sa MIT-a pokrenuo je i komoaniju MegaMIMO kako bi pregovarali sa kompanijama oko komercijalizacije ove tehnologije, što znači da ćemo još neko vrijeme pričekati da iskoristimo sve prednosti ovoga.

U nastavku pogledajte 5 zanimljivih trikova kako da pojačate vaš Wi-Fi signal:

Izvor: srbijadanas.com

Vaš komentar na članak: