07/08/2015 | Featured,Ostalo | Komentari

10 fasada od cigle

Fasada je vanjski ogrtač kuće koji je štiti od vremenskih utjecaja i daje joj završni izgled. Osim klasičnih fasada, na zidove se mogu postaviti razne obloge. Fasadna opeka ili klasična cigla također je jedno od rješenja za fasadu. U nastavku pogledajte nekoliko odličnih fasada od cigle.

 Zidanje fasadnih cigala

Opšti principi

Zidanje i fugovanje se ne izvodi u toku lošeg vremena i kada se temperatura spusti ispod 5°C. Pri svakom dugotrajnijem prekidu posla ili tokom nevremena (dugotrajna kiša, magla, prejako sunčevo zračenje) nužno je da novo postavljene i isfugovane površine budu zaštićene od vremenskih nepogoda do doba potpunog sazrevanja. Da bi se obezbedio ravnomeran izgled boje fasade potrebno je uzimati cigle iz nekoliko (3) paleta istovremeno dijagonalno na dole.

Prilikom pripreme maltera za lepljenje i maltera za fugovanje da bi se postigle željene osobine apsolutno je neophodno da pratite postupak odredjen od strane proizvodjača koji je naveden na svakom pakovanju. Malter uvek treba promešati sa istom količinom vode za mešanje. Zabranjeno je dodavanje bilo kakvih aditiva. Voda za mešanje mora uvek biti potpuno čista. Posude za pripremanje i oprema za rad ne smeju biti zaprljani nečim što sadrži kreč ili cement. U lepak ili smesu za fugovanje koji su delimično osušeni ne sme se dodavati voda i koristiti za dalji rad. Sledeći ove principe spečiće se mogućnost pojave kasnijih eventualnih problema sa kombinovanjem lepkova, ciglenih pločica i smese za fugovanje, razlici u bojama fuga ili pucanja na površini cigala.

Zidanje fasadnih cigala

Za pravilno i kvaliteno izvedenu montažu ciglenih pločica je važno prvo ispravno premeriti celokupnu površinu uzimajući obzir rastojanje izmedju gradjevinskih otvora da ne bi kod lepljenja došlo do naknadnih sečenja i da bi mogli biti ispunjeni uslovi za traženo vezivanje (stazasto, divlje, krstasto itd.). Sledi osnivanje prvog sloja fasadnih cigala u nanešen malter ili na izoliranu osnovu ili u nekim slučajevima na nerdjajuće ankere (konzolarne kotve), pri čemu dolazi do visinskog nivelisanja podešavanjem debljine maltera prema celokupnom merenju.

Izvor: www.mojstan.net

Vaš komentar na članak: