Napravite jednostavan stočić za kafu od samo jedne palete (FOTO)

Samostalna izrada namještaja od paleta postaje veoma popularna, a razlozi su brojni – na taj način se pravi izuzetno jeftin, jednostavan i prilagodljiv namještaj.

Namještaj od paleta pravi se brzo, može biti multifunkcionalan, pravi se po sopstvenom ukusu i farba i ukrašava u boji po želji.

Kroz detaljno uputstvo dajemo vam ideju kako da napravite jednostavan i funkcionalan stočić za dnevni boravak od samo jedne palete.

Palete možete da potražite na stovarištima, one polovne uglavnom poklanjaju ili prodaju po nižim cijenama, mada možete pronaći i radionice koje proizvode nove (bukove ili hrastove). Cijena se kreće od 500 do 1000 dinara kada su u pitanju nove i prvoklasne plaete, a najkvalitetnijim se smatraju „Euro“ palete, izrađene po evropskim standardima.

Potreban materijal:

Jedna drvena paleta
Farba za drvo
Šperploča
Ekseri
Elektrićna bušilica i šrafovi
4 točkića sa držačima (opciono)
Četka za farbu

Postupak izrade:

1. Važno je da paletu prije svega dobro osušite, ako ste je eventualno nabavili polovnu i vlažnu.

sto-od-palete (1)

2. Zatim je neophodno da paletu dobro išmirglate kako biste uklonili neravnine na koje se neko eventualno može posjeći. Šmirglajte dok drvo ne bude glatko. Prilikom šmirglanja preporučljivo je najprije koristititi grubu šmirglu sa oznakom 100, pa zatim poravnati finom šmirglom sa oznakom 180.

sto-od-palete (2)

3. Veće neravnine možete popuniti gitom za drvo, ali u tom slučaju obavezno sačekajte nekoliko sati, kako bi se git sasušio, a vi kasnije mogli da izravnate površinu.

sto-od-palete (3)

4. Nakon toga paletu prefarbajte zaštitnom bojom za drvo, kako bi postalo glatko i sjajno. Po želji, akrilnom farbom u boji po želji možete prefarbati paletu.

sto-od-palete (4)

5. Na donji dio palete pričvrstite točkiće. Postarajte se da točkove pričvrstite ekserima odgovarajuće veličine, a za to će vam poslužiti električna bušilica i odgovarajući šrafovi.

sto-od-palete (5)

6. Po želji, na dno palete možete ušrafiti i šperploču, kako biste ispod mogli lijepo da odlažete knjige.

sto-od-palete (6)

Uživajte u svom remek djelu!

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: