28/04/2017 | Namještaj | Komentari

Kako održavati kožne garniture i kožni namještaj

Vlasnik ste prekrasne kožne garniture i želja Vam je da takva ostane jako dugo vremena. Kao i ostali namještaj u Vašem domu, tako i kožna garnitura zahtjeva određenu brigu i čišćenje. Kao prvo, najvažnije je dobro pročitati upute proizvođača namještaja o održavanju.

kozni-namjestaj

U pravilu, cijena vaše kožne garniture bit će recipročna njezinoj kvaliteti. To znači da bi kvalitetna, dobro obrađena koža trebala biti i otpornija na vanjske utjecaje kao što su vlaga, rastezanje, gužvanje, habanje… Da bi koža Vaše garniture ostala što duže očuvana potrebno je redovito brinuti se o njoj.

Kožu garniture bolje je čistiti specijalnim sredstvima nego vodom.

Pošto je u Hrvatskoj prilično teško nabaviti specijalna sredstava za namještaj a pogotovo namijenjena baš za čišćenje kožnih garnitura, za to je moguće upotrijebiti svako blago sredstvo od kojeg se može dobiti bogata, gusta pjena. Sve što je potrebno je da bogatom pjenom kružnim pokretima mekanom krpom lagano prebrišete zaprljana mjesta. Pjena će otopiti prljavštinu s kože, a preostalu pjenu i prljavštinu obrišite suhom, upijajućom krpom. Ako se radi o jačim zaprljanjima budite oprezni; trljanjem grubljim spužvicama moglo bi doći do skidanja gornjeg sloja kože, stoga provjerite postojanost kože na manje vidljivom mjestu.

Ovim načinom moguće je čistiti kožu glatke površine, ali ne i kožu koja ima dlačice i brušenu površinu, poput velura i nubuka.

Možda ćete u nekoj trgovini naići na vlažne maramice za čišćenje kože i laneno ulje, no njihova učinkovitost je upitna , a kožu mogu učiniti samo jače sjajnom i skliskom.

Nemojte upotrebljavati sredstva za čišćenje na bazi amonijaka niti sapun.

Jaka sredstva poput amonijaka mogu izblijedjeti kožu, a sapun ubrzava pucanje kože.

Kožne garniture potrebno je zaštititi.

Jednom oštećenu kožu nemoguće je skroz popraviti. Oštećenja je moguće donekle prikriti, ali nikada kao da ih nije niti bilo. Zato je potrebno kožne predmete zaštititi od pucanja, prljanja, nakupljanja prašine i masnoća. Naravno za ovu namjenu najbolje je koristiti originalne zaštitne kreme za kožu.

I u ovom slučaju, nažalost, u hrvatskim trgovinama nemoguće je pronaći zaštitne originalne kreme pa je najbolje suhom krpom utrljati običnu kremu za ruke ili tijelo.

Kožne garniture redovito čistitite suhom krpom i usisavajte kutove.

To uključuje lagano tjedno čišćenje i usisavanje čime održavamo sjaj. Ukoliko se nešto prospe na garnituru, potrebno je odmah očistiti!

Ne pretjerujte u korištenju omekšivača za kožu.

Neki vjeruju da će pretjeranim količinama postići trajni sjaj svoje kožne garniture. Zapravo, omekšivač nije potrebno koristiti češće od 1 do 2 puta godišnje.

Kožne garniture postavite dalje od izvora topline.

Koža se ne smije izlagati direktnom suncu ili preblizu kamina ili drugog izvora grijanja. Znači da je najbolje kožnu garnituru staviti na neko hladnije mjesto.

Više pažnje posvetite mjestima na kojima se najviše sjedi.

Najbolje pozicije za npr. gledanje televizije izložene su pojačanom trošenju. Ako je moguće, bilo bi dobro mjenjati pozicije pojačanog sjedenja ili da ta mjesta budu upotpunjena dobro ispunjenim jastucima.

Održavanje kožne garniture puno je jednostavnije nego što se čini, a pri tome će Vam od velike koristi biti ovih nekoliko navedenih savjeta.

Izvor: qualis.hr

Vaš komentar na članak: