Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

VANJSKI IZGLED JE BITAN: Najljepše boje za fasadu kuće (FOTO)

Advertisement

Boje za fasadu su veoma bitna stvar jer izgled fasade kuće ukazuje na karakter ukućana I porodice.

Takodje, izbor fasadne boje je i lični pečat projektanta ako njemu želite da prepustite odabir boja. Ipak, najbolje je konsultovati se, I da ukućani izaberu boje a projektant da bude zadužen za kvalitet kako bi boja duže trajala i odolijevala vremenu i mogućim oštećenjima.

Arhitektura boja je posebna disciplina arhitekture koja se bavi širokim spektrom pitanja: Koje su boje najljepše, najmodernije i najbolje, imajući u vidu želje i karakter ukućana.

Dileme su brojne, treba bojama prikazati karakter domaćina, uklopiti fasadu sa krajem u kom se kuća nalazi, uklopiti tehničke preduslove kao što su jačinasunca, I uticaj vremenskih prilika…

Ideje i prijedlozi su brojni I neograničeni. Treba samo dobro ukombinovati sve navedene činioce I uživati zatim u svom radu jer fasada kuće zapravo predstavlja krunu završetka napornog rada izgradnje doma.

Neutralne boje

Neutralne boje za fasadu su najpraktičnije, klasične su I vrlo čest izbor. Neutralne boje su jednostavne I nose najmanji rizik da se pogriješi. Uklapaju se u svaki komšiluk I jednostavno se čiste.

Kada se nakupi prljavština na fasadi sa neutralnom bojom, neće biti toliko vidljiva kao kod kuća koje imaju svijetle ili zahtjevne tamne nijanse boja.

Fasadne cigle i pločice

Fasada može biti kombinacija fasadnih cigli sa površinama koje možete bojiti u bojama koje će se slagati sa bojom fasadnih cigli. Najčešće se koristi bijela, žuta I crvena fasadna cigla. Sa njima je dobro kombinovati bijelu boju fasade, žutu, crvenu, bež…

Fasada se može oplemeniti I dekorativnim kamenjem I drugim elementima poput ukrasnih pločica – izbor je na vama.

Postoje i tradicionalne boje fasada za kuće koje su popularne kod odredjenih naroda. Tako je često vidjena plava boja kao fasadna boja slovačkih domaćinstava.

fasada-fasadna-cigla

Kombinovanje sa crijepom i elementima u vrtu

Fasadu kuće treba uklopiti I sa bojom crijepa. Osim klasične crvene boje, sve su češći crijepovi u zelenoj ili crnoj boji. Sa njima je dobro ukombinovati žutu boju fasade.

Izbjegavajte pretjerano jarke boje, a potrudite se da fasada vašeg doma bude u skladu sa vrtom, ako ga imate, naročito ako u dvoruštu imate popločane staze ili fontanu I druge dekorativne elemente.

Bezbroj je mogućnosti u kombinovanju jednobojnih strana kuća sa prugama u grugim bojama, ali vodite računa da ne pretjerate I da su boje u skladu sa elementima na balkonu I ogradom.

Kontrast dvije boje kao što je recimo siva I crvena djeluje moderno I vrlo atraktivno. Možete izabrati I kombinaciju ljubičaste I žute, zelene I žute, crvene I bijele…

fasada-u-skladu-sa-bastom

Postojanost boja

Postojanost boja zavisi od kvaliteta boje, materijala u završnom sloju sirove fasade I vremenskih prilika.

Fasade su izložene uticajima sunca, vjetrova, promjenama temperature, vlažnosti, zagadjenja iz vazduha poput čadji I drugih prljavština.

Znajte da što je ton boje koju ste izabrali tamniji, istrošenost boje biće uočljivija. S druge strane, vlažnost koja sadrži kisele jone I koja izaziva rdju na armaturi može izazvati oštećenja na fasadnim bojama.

Velika vlažnost pogoduje i mikroorganizmima i podstiče rast algi, mahovina i budji koje takodje mogu uticati na izgled fasade.

Ove uticaje možete preduprijediti specijalnim premazima za fasadu.

Tamnije boje

Tamni tonovi boja koje ste izabrali za fasadnu boju, jače će upijati sunčeve zrake nego što to čine svijetli, pa je uticaj spoljnih faktora u tom slučaju nešto veći, dakle, boja brže blijedi.

Zaključujemo da izbor boje za fasadu nije samo pitanje ukusa I želja, već se moraju uzeti u obzir mnogi drugi faktori kao što su tehnička svojstva i kvalitet gradnje.

Pogledajte slike iz galerije koje će vam poslužiti kao moguća inspiracija:

Fasada crni crijep

Fasada crni crijep

Dvobojna fasada

Dvobojna fasada

Neutralna boja fasade

Neutralna boja fasade

Prugasta fasada

Prugasta fasada

Tamna boja fasade

Tamna boja fasade

Izvor: saznajlako.com

loading...

Vaš komentar na članak: