POGLEDAJTE NAJLJEPŠE MALE KUĆE: Ove male kućice za život oduševljavaju svojom arhitekturom, dizajnom i uređenjem!

Ako volite lijepo dizajnirane prostore vjerojatno ste na našim stranicama primijetili elegantne i seksi prefabricirane kuće kojih je u posljednjih desetak godina sve više.

mini-kuce (1)

Ova arhitektonska renesansa mobilnih domova koja sada uključuje i verzije s potpisima poznatih dizajnera i tvrtki poput Philippea Starcka ili danskog brenda Vipp ne jenjava i postaje novi statusni simboli.

U gradovima širom svijeta, moderne mobilne kućice napravile su drastičan preokret, pa su tako tijekom godina ružne patke (auto prikolice) postale lijepi labudovi u kojima bi mnogi rado živjeli.

Smanjiti nepotrebne kvadrate i svesti stanovanje na najnužnije rastući je trend i cilj kojemu teže mnogi. Takvi su objekti jednostavniji za čišćenje i održavanje, imaju manje troškove i režije, ali donose i važnu promjenu u razmišljanju. Mali mobilni domovi bez puno stvari pojednostavljuju život i donose osjećaj istinskog zadovoljstva jer vlasnici prestaju biti orijentirani na stvari i materijalno. Većina je zadovoljna činjenicom da imaju krov nad glavom i svoj kutak svemira.

mini-kuce (2)

I iako mobilni modularni domovi dijele iste povijesne izvore kao i auto prikolice postoji ogromna razlika u veličini i vrsti opreme ova dva tipa doma. Pojavile su se 1950-ih godina prošlog stoljeća kao novi oblik jeftinog stanovanja te su dugo vremena bile stambeni izbor u krajnjoj nuždi velikog broja Amerikanaca. No, kako je vrijeme prolazilo kuće prikolice postale su kvalitetnije, veće i ugodnije. Novi modeli proizvedeni danas imaju vrlo malo zajedničkog sa svojim izvornim inačicama. Prostrane su, opremljene vrhunskom opremom i izgrađene od kvalitetnih materijala.

Malene, kućice koje vam predstavljamo, vrlo su funkcionalne, a oduševljavaju i svojom arhitekturom, dizajnom i uređenjem.

Iza ovih modernih mikro kuća stoji američka tvrtka Cocoon9 sa sjedištem u New Yorku specijalizirana za projektiranje i proizvodnju prefabriciranih domova. Kuće na fotografijama dio su serije “plag and play” kućica koje karakterizira mala kvadratura.

mini-kuce (7)

Na raspolaganju su tri modela: Cocoon Cabin s jednom spavaćom sobom, Cocoon Studio i Cocoon Lite 20. I Studio i Lite 20 imaju interijer otvorenog plana, a najmanji je model veličine svega 15 četvornih metara. Izrađene su od laganog čeličnog okvira i mogu biti odjevene u drvu, kamenu ili čeliku. Svi modeli izgledaju vrlo svijetlo i prozračno s velikim vanjskim vratima i prozorima. Također, imaju namještaj izrađen po mjeri i ugrađene uređaje, čajnu kuhinju i Murphy krevet.

Interijer kao i vanjski dio kuće može biti u izrađen od raznih materijala, od laka i bambusa do hrasta, ovisno o željama kupca. Što se tiče veličine, Lite 20 je veličine 2,4 x 6 metara i ima 15 četvornih metara, dok su Cabin i Studio veličine 3,6 x 12 metara i imaju 45 četvornih metra. No, njihova upotreba nije ograničena samo na stanovanje. One se mogu koristiti i kao kućice za goste, kućni ured, umjetnički ili joga studio, kao drugi dom u gradu ili prirodnom okruženju. Također, imaju mogućnost postavljanja vanjskog spiralnog stubišta do ravnog krova, prostora za zabavu ili vrtlarenje.

mini-kuce (16)

Proizvodnja jedne kuće traje četiri mjeseca, a prodaju se diljem svijeta i prijevoze kamionima. Cijena? Od 75.000 $. Više informacija potražite na Cocoon9.

Foto: Cocoon9, Steven Chen

Izvor: jutarnji.hr

Vaš komentar na članak: