Planinska kuća koja obara s nogu

Arhitekt Olivier Ge pristupio je dizajnu planinske kuće u Courchevelu u francuskim Alpama na duhovit način, uobičajene alpske motive, zamijenio je neobičnim predmetima moderne umjetnosti

planinska-kuca (1)

U Courchevelu ima mnogo znamenitih mjesta, no, mi vas vodimo u susjedno “selo” Makanda s tri kuće imena: Issimiut, Illulisat i Sisimiut. Neobični nazivi kuća zapravo označavaju lokalitete na Grenlandu, a upućivanje na Snježni otok nije slučajno: bračni par Mark i Candace, vlasnici farme iz današnje priče, već godinama organiziraju izlete u arktičke zemlje.

Planinsku kuću Sisimiut, kao i ostale kuće, projektirao je prijatelj arhitekta Olivier Ge. Kuća je namijenjena iznajmljivanju, ali je za razliku od ostalih kuća uređena originalno s fantastičnim detaljima.

planinska-kuca (2)

Tako se iznad kamina pojavio “trofejni” medvjed, odnosno njegovo krzno, koje je, inače, pravi umjetnički rad s potpisom umjetnika Ghislaina Bertolona. Vlasnici su željeli interijer drugačiji od tradicionalnog tipa brvnare, koji će biti pun iznenađenja, u čemu su definitivno i uspjeli.

U kući se ističu dvije vrste drva: svijetlo i crno, spaljeno. Riječ je o interpretaciji filozofije yina i yanga. Što god bilo, pun je pogodak. Posebno u kombinaciji s kontrastnom crvenom bojom okvira prozora i portala vrata.

planinska-kuca (3)

U isto vrijeme, funkcionalnost zbog dizajna nije trpjela. U pet odvojenih spavaćih soba može se smjestiti od dvije do četrnaest osoba. Svaka soba, usput rečeno, uređena je tematski s pripadajućom kupaonicom: jedna je inspirirana iglu kućama, druga zimskim šumama, treća skijalištem, četvrta asocira na moderne planinske krajolike s brzim liftovima, i konačno peta, jedina soba uređena u stilu tipične alpske planinske kuće.

planinska-kuca (4)

Kuća također ima prostrani dnevni boravak, pa čak i mali bazen. Par i njihov prijatelj, arhitekta, nastojali su stvoriti izniman interijer svijetlim ukrasima na podu, zakrivljenim zidovima i šarenim namještajem i dekoracijama.

Foto: Freschi Cristogen

Izvor: jutarnji.hr

Vaš komentar na članak: