Ovo je 13 najluđih malih kuća koje postoje

I dok neki maštaju o svojoj kući iz snova, neki su svoje najluđe snove o domu pretočili u stvarnost

Kuća Broon’s u Škotskoj

najcudnije-kuce (1)

Ova neobična građevina nalazi sena jezeru Shin u blizini mjesta Lairg. Navodno su lokalci prikupljali novac za obnovu kuće nakon oluje koja ju je pogodila 2015., a oni kažu kako u kući živi velika obitelj. Voda nekoć nije bila tako visoka, od 1950. i izgradnje hidroelektrične stanice narasla je za punih 10 metara.

Kuća hladnjak

najcudnije-kuce (2)

Moderne kuće obično nemaju podrume, no ova je kuća zapravo cijela podrum, sve što treba napraviti je ukopati je i koristiti za skladištenje hrane i vina. Njen sferičan oblik osigurava joj konstantnu temperaturu.

Najmanja kuća na svijetu u Češkoj

najcudnije-kuce (3)

Nalazi se u Pragu, a njena fasada je široka tek 2,25 metara. Izgrađena je između dvije “obične” kuće sredinom 19. stoljeća, a koristila se kao umjetnički studio.

Kuće tisuću otoka – u SAD-u i Kanadi

najcudnije-kuce (4)

U arhipelagu pograničnog područja Kanade i SAD-a nalazi se 1864 otoka, a najveći među njima su naseljeni. Možete li zamisliti otok na kojem ima mjesta samo za jednu kuću s dvorištem. Otoci imaju posebnu tvrtku koja im vrši dostavu potrepština.

Kuća Stevea Aarena na Tajlandu

najcudnije-kuce (5)

Ovaj kreativni dom inspirirao je brojne ljude diljem svijeta, a Steve je svoju kuću izgradio na svojoj organskoj farmi manga. Građevina, većinom izgrađena od gline, kao i interijer, Stevea je koštala 90 tisuća dolara.

Kuća od jednog kvadrata

najcudnije-kuce (6)

Najmanju kuću na svijetu dizajnirao je arhitekt iz Berlina, Van Bo Le-Mentzel. Iako ima tek 1 kvadrat, ona ima vrata, prozor i stolicu, a ako se polegne i krevet. Teži 40 kilograma i ima svoje kotače za prijevoz.

Eko kuća snowboardera

najcudnije-kuce (7)

Uspješni snowboarder Mike Basich za svoj je dom odabrao manjušnu kuću koju je izgradio u planinama, na luksuznom imanju. Za njenu su izradu korišteni samo eko materijali, a toplinu i svjetlo daju joj solarne ćelije.

najcudnije-kuce (8)

A uz pomoć prijatelja, Mike je napravio jednu sličnu kuću namijenjenu za putovanja.

Složive kuće u Norveškoj

najcudnije-kuce (9)

Hejimans je konstruirao ove jedinstvene mini kuće koje se mogu složiti i sklopiti za samo jedan dan. I njima se nalazi kuhinja, devni boravak, kupaonica i spavaća soba, a terasa je dodatak.

Hotel u Boeingu, Kostarika

najcudnije-kuce (10)

Hrđavi 1965 Boeing ima vrlo zanimljivu mirovinu nakon što je jedan poduzetnik kupio taj zrakoplov i opremio ga kao hotel i postavi u blizinu azurne lagune, a svojim gostima jamči “najsigurniji let”.

Jaje Exbury

najcudnije-kuce (11)

Arhitekt Stephen Turner obožava eksperimente, pa je stoga kreirao i ovu neobičnu kuću u obliku jajeta. Ona je duga 6 metara, a promjer joj je 2,8 metara. Može je se postaviti na vodu, a ima tuš, pećnicu i viseći krevet. Sva energija u njoj dolazi od sunca.

Kuća Pier u Velikoj Britaniji

najcudnije-kuce (12)

Nalazi se u Guinessovoj knjizi rekorda. Ljudi u njoj žive od 16. stoljeća pa sve do početka 20., a u njoj je posljednji živio ribar Robert Jones, no iselio se jer su ga smetali preniski stropovi. Danas je ona muzej.

Kuća UFOGEL u Austriji

najcudnije-kuce (13)

Njen je arhitetkt Peter Jungmann, a ime je dobila po kombinaciji dvije riječi – UFO i Vogel (NLO i ptica). Vila se može iznajmiti.

Hodajuća kuća

najcudnije-kuce (14)

Ovu kuću su izradile dvije kreativne kompanije – N55 i Wysing Arts Centre. Njene dimezije su 3.72×3.5×3.5 metara, a teži 1200 kilgrama, a snabdijeva je energija vjetra i sunca. Unutra se nalazi i peć na drva.

Pogledajte kako se kreće:

Izvor: express.hr

Vaš komentar na članak: