Ovako izgleda superbunker za milijardere u slučaju apokalipse (FOTO)

Na mjestu gdje se nekad nalazio vojni bunkeru srcu Češke sagrađeno je najveće i najluksuznije privatno sklonište na svijetu, superbunker Oppidum veličine preko 7.000 kvadratnih metara, osmišljen kako bi svoje stanare sačuvao od smaka svijeta, nuklearnog rata ili zombi apokalipse, piše express.hr

bunker-ceska (1)

Bunker je među ostalim opremljen heliodromom, luksuznim podzemnim prostorijama za živo, te tajnim hodnicima koji povezuju zgrade na površini s prostorijama ispod njih, a koje stanarima omogućuju da se brzo sklone na sigurno ukoliko se osjete ugroženima. Mjesto je strateški izabrano u središnjoj Europi, u nepoznatom seoskom dijelu blizu Praga, a do bunkera se iz Londona ili Moskve avionom može doći za manje od dva sata.

bunker-ceska (2)

 

Bunker izvana djeluje potpuno neupadljivo, ali se zato ispod zemlje radi o impresivnom zdanju, praktički luksuznoj palači u kamenu. Luksuzne prostorije, uključujući i dječje spavaće sobe, zastićene su blindiranim vratima, kao i kupatilo s jacuzzijem, kino dvorana, igraonica, bazen, teretana, spa centar i bar. Oppidum ima podzemni vrt s osvjetljenjem koje simulira prirodnu svjetlost, ali i privatne trezore u kojima se mogu čuvati dragocjenosti.

bunker-ceska (3)

 

Vlasnici superbunkera bit će povezani s mrežama za komunikaciju, a cijeli je bunker samoodrživ. Kada je u pitanju sigurnost, priča o bunker pomalo podsjeća na špijunske filmove: opremljen je tehnologijom otisaka prstiju, sistemom za prepoznavanje šarenice oka i najsuvremeniji video nadzor.

Bivši šef češke obavještajne službe i stručnjak za sigurnost Andor Sandor kaže:

“Bunker je jedinstven po tome što objedinjuje najsuvremenije sigurnosne sustave s luksuzom i udobnošću. Ovo je najveći takav objekt na svetu za koji se zna.” Izgradnja superbunkera počela je 1984. godine, na vrhuncu hladnog rata, kao zajednički projekt vlada tadašnje Čehoslovačke i Sovjetskog Saveza. Tim koji stoji iza njega kaže da su u razvoj objekta uloženi ogromni resursi, jer je građen u vrijeme izuzetno zategnutih odnosa u svijetu, te da se danas tako nešto ne bi moglo ponoviti. Bunker omogućava stanarima da prežive prirodne katastrofe ili katastrofe izazvane ljudskim faktorom, kao i prekid snabdijevanja strujom čak 10 godina. “Bunker može osigurati dugotrajni smještaj stanara – ukoliko bude potrebno čak 10 godina – bez potrebe za opskrbom izvana. To uključuje velike zalihe nekvarljive hrane i vode, kao i opremu za pročišćavanje vode, ljekove, operacijske dvorane i mreže za komunikaciju s vanjskim svijetom”, kaže Sandor.

Izvor: express.hr

Vaš komentar na članak: