Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

EKO kuća u srcu planine u kojoj nikada nije hladno: pasivna kuća u Alpima štedi prirodu i kućni budžet (FOTO)

Advertisement

Geotermalna energija, toplotna pumpa i debeli ventilisani zidovi od 65 centimetara obezbjeđuju konstantnu toplotu u prostranoj kući u Alpima! Pogledajte kako izgleda štedljiva kuća u kojoj nikad nije hladno, a priroda ostaje netaknuta…

kuca-u-alpama (1)

Za ukućune ove vile u Italiji od 360 kvadrata na nadmorskoj visini od 700 metara nema zime! Za to se pobrinuo biro Camillo Botticini Architetto koji je napravio projekat kuće u obliku slova C sa dvorištem koje se otvara prema planinama. Ovakav oblik kuće obezbjedio je iz soba sjajan pogled na Alpe na jugu ali je u isto vrijeme spriječio disipaciju toplote sa hladne, sjeverne strane.

kuca-u-alpama (2)

Kuća je savršeno uklopljena u teren. Ona ga zapravo u potpunosti prati pa je tako dobijen objekat koji je sa sjeverne strane gotovo potpuno ukopan dok je na osunčanom jugu otvoren velikim staklenim površinama. Ovo je najpovoljnija orijentacija kuće u smislu energetske efikasnosti.

kuca-u-alpama (3)

Kuća se sastoji od volumena različite visine. Sjeverozapadna sekcija se takoreći utapa u teren dok druga sekcija, sa orijentacijom sjever-jug, ima promjenljivu visinu od 3,5 do 4,5 metara. U najvišem dijelu, sa duplom visinom, napravljen je mezanin sa velikim prozorom koji omogućava astronomske opservacije, piše Domus.

kuca-u-alpama (4)

Kuća je projektovana tako da bude energetski efikasna. Zahvaljujući geotermalnom sistemu, toplotnoj pumpi i ventilisanim zidovima debelim 65 centimeara ona zadovoljava standarde pasivne gradnje. Iako su početni izdaci bili poprilični zbog ovakvog načina gradnje, vrijeme će pokazati da je izdatak bio opravdan jer su računi za energetsko održavanje ovakvog objekta minimalni, a pritom se čuva životna sredina.

kuca-u-alpama (5)

Sveden enterijer u bijeloj boji akcenat stavlja na pogled ka planinskim masivima.

Izvor: gradnja.rs

loading...

Vaš komentar na članak: