DA VAM OČI STANU: Bajkoviti zeleni krovovi Norveške (FOTO)

I dok je Francuska prošle godine uvela zakon da sve nove zgrade sagrađene u komercijalnim zonama moraju dijelom biti pokrivene ili biljkama ili solarnim panelima, u Norveškoj su krovovi prekriveni zelenilom jedan od simbola zemlje i dio tradicije duge vijekovima.

Bajkoviti zeleni krovovi Norveške 665 ll

Širom Norveške mogu se vidjeti kuće sa bujnom vegetacijom na krovovima koje se utapaju u okolni pejzaž. Gusta zelena trava, cvijeće, pa čak i drveće mogu se vidjeti na krovovima norveških kuća.

G

Prednosti ovakvih krovova su brojne. Pored toga što izgledaju interesantno, krovovi prekriveni zelenilom su i dugotrajni, pružaju stabilnost građevini i obezbjeđuju bolju izolaciju, što pomaže da se smanji energija potrebna za grijanje kuće zimi i hlađenje tokom ljeta.

Bajkoviti zeleni krovovi Norveške

Tokom srednjeg vijeka, za vreme Vikinga, većina kuća u Norveškoj imala je krovove prekrivene busenom trave. Ta tradicija je trajala sve do 19. vijeka tokom kojeg su zeleni krovovi postepeno zamijenjivani crijepom, izuzev u udaljenim i izolovanim dijelovima zemlje.

Bajkoviti zeleni krovovi Norveške (13)

Zeleni krovovi su u novije vrijeme doživjeli pravu renesansu. Norvežani su uvidjeli brojne prednosti ovih krovova i oživjeli tradiciju. Mnoge kulturne institucije i komercijalne zgrade su zelene krovove integrisale u svoj dizajn kao alternativu savremenim građevinskim materijalima, a od 2000. godine Skandinavsko udruženje za zelene krovove dodjeljuje godišnje nagrade za najbolji projekat zelenog krova.

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: