19/07/2016 | Korisni savjeti | Komentari

Zaštitite se od vlage i učinite vaš dom ugodnijim

U svakom kućanstvu dnevno se proizvode velike količine vodene pare kuhanjem, tuširanjem, preko sušilice za rublje, koju onda preuzima okolni zrak.

vlaga-u-domu

Ta inače normalna vlaga postaje problem kada građevinski elementi ostaju konstantno vlažni. To se može dogoditi uslijed pogrešnog grijanja i prozračivanja, ali i zbog lose građevinske izvedbe ili neadekvatne izolacije. Ugroženi su hladni vanjski zidovi, njihovi uglovi i rubni dijelovi, naročito mjesta iza ormara, okvira za slike ili zavjesa.

Štetna je za zdravlje i utječe na komociju stanovanja

Neugodna posljedica vlažnih mjesta, koju nitko ne želi vidjeti unutar svoja četiri zida, je pojava gljivica i plijesni. Plijesan ne samo da ne izgleda lijepo, već ozbiljno može ugroziti ljudsko zdravlje, prije svega djece, bolesnika, starijih osoba, alergičara ili osoba s oboljenjima dišnih puteva. Vlagu također smatramo jednim od razloga za smanjenje toplinske udobnost, degradacije materijala i otpadanje žbuke.

Osim redovitog provjetravanja zidovima treba omogućiti ‘da dišu’

Na što stručnjaci misle kad govore o «zidovima koji dišu»? Dobra izolacija vanjskih zidova je tu najvažnija! Iako ”disanje” podrazumijeva izlazak i ulazak, dakle protok zraka, ovo nemojte shvatiti doslovno. Riječ je o izolaciji zidova kuće koji su dizajnirani i izvedeni tako da kontroliraju razinu vodene pare. Vlaga u optimalnoj količini znači da naš dom ima zdravu klimu. ”Prozračni” ili ”dinamički” zidovi izolirane kuće napravljeni su od specijalnih materijala i ne koriste nikakva dodatna mehanička sredstva. Jedan od tih paropropusnih materijala za izoliranje je Rokcwool kamena vuna.

Rješenje problema može biti toplinsko pročelje

Realizacijom izolacijskog termičkog sustava spriječio bi se i riješio problem kondenzacije, na temelju tehničkih podataka koji se odnose na klimatsku zonu u kojoj je smješten objekt i njegove tipologije. Metoda aplikacije toplinskog ogrtača ili pročelja temelji se na montaži izolacijskih elemenata s vanjske strane objekta. Disanje zidova je u pravom smislu te riječi zajamčeno kad se za izolaciju odabere kamena vuna. Paropropusna struktura kamene vune omogućava neometan prolaz vlage kroz vanjske zidove iznutra prema van.

Opasnost od zadržavanja vlage u zidovima je minimalna te je time smanjena i vjerojatnost pojave štetnih plijesni na njihovoj površini izoliranjem zidova kamenom vunom s vanjske strane, zidovi ostaju topli, zasićena vlaga nesmetano prolazi kroz topli zid i ne kondenzira se na njegovoj površini.

Izvor: jutarnji.hr

Vaš komentar na članak: