09/08/2017 | Korisni savjeti | Komentari

OVO NIKAKO NEMOJTE DRŽATI U PODRUMU ILI NA TAVANU!

Generalno pospremanje kuće često dovede do toga da kutije sa stvarima koje ne koristimo svaki dan spremimo u podrum ili na tavan. Iako vam se čini da su dovoljno zaštićene u kutijama, postoje stvari koje nipošto ne smijete držati u podrumu ili na tavanu, pa čak ni u garaži.

podrum

Osjetljive tkanine

Miševi, insekti, promjene temperature i vlaga su razlozi zbog kojih sve osjetljive tkanine ne smijete ostavljati u podrumu. Kada već spremate ljetnu garderobu do narednih sunčanih dana, onda treba da znate da moljci znaju napasti i pamuk i lan. Ništa drugačije nije ni sa zimskim stvarima i zato bi bilo bolje da odredite mjesto u sobi za svu tu odjeću nego da otkrijete da je oštećena kada je opet izvadite iz kutije.

Namještaj i ukrasi od prirodnih materijala

drveni-namjestaj-1

Drvenom i tapaciranom namještaju nikako nije mjesto na tavanu, u podrumu ili garaži. Drvo će se ubuđiti i neće vam pomoći ni izbjeljivanje. Tepisi, madraci, pa čak i plišane igračke su previše osjetljivi na vlagu da biste ih držali na takvim mjestima. Potrebna im je suva, umjerena temperatura.

Važni papiri

Rodni i vjenčani listovi, pasoši, školski i zdravstveni dokumenti ne treba da stoje u kutijama zato što se mogu smočiti i postati nečitljivi. Ako ih baš morate držati u podrumu, onda ih prvo stavite u plastične kutije koje ćete smjestiti na police. Isto vrijedi i za fotografije, knjige i umjetnička djela.

Hrana (osim ako je dobro ne čuvate)

Ako u podrumu držite zalihe još neke hrane osim korijenastog povrća, vodite računa o tome da se ta suva roba nalazi u nepropusnim kanisterima. Hranu koja se kvari prvo stavite u nepropusne plastične kesice, a tek onda u čvrste plastične kutije. Na taj način ćete je sačuvati od insekata, buđi i truljenja.

Svijeće

svijece

Izbjegavajte da tokom toplijih mjeseci na tavanu držite svijeće zato što će se istopiti.

Električni uređaji

Ekstremna vrućina i vlaga mogu uništiti čak i najbolje napravljene električne uređaje.

Zapaljive stvari (blizu izvora toplote)

Boje, terpentin, sredstva za čišćenje, benzin, propan, kerozin ili druge opasne hemikalije nikada ne smiju biti pospremljene blizu bilo kakvog izvora gasa (peći, bojlera, mašine za sušenje, kamina, šporeta ili pećnice) ili na tavanu gdje zna biti veoma vruće. Izbjegavajte da pospremate ove stvari u pomoćne prostorije blizu aparata jer tako povećavate opasnost od požara i uništenja.

Izvor: kucica.net

Vaš komentar na članak: