02/01/2019 | Korisni savjeti | Komentari

Ove 4 stvari OBAVEZNO morate da isključite IZ STRUJE kada odete na odmor: A evo i šta treba da uradite sa FRIŽIDEROM

Došao je trenutak da pođete na taj zasluženi i toliko očekivani praznični odmor. Spremili ste sebe, ukućane, kofere, a da li ste spremili i kuću za taj vaš odlazak? Donosimo vam spisak aparata koje morate da ugasite da vas na odmoru ne bi bespotrebno boljela glava.

uticnica

Neke aparate možete samo da isključite, a ostavite uključene u struju, dok druge morate da kompletno isključite iz struje, dijelom zbog bezbjednosti, a dijelom i zbog uštede novca – jer neki od njih troše struju čak i kada su isključeni.

ŠTA MOŽETE SAMO DA ISKLJUČITE:

Klima – ovaj aparat vam, logično, neće trebati, i dovoljno je samo da je ostavite ugašenu dok ste vi na odmoru.

Bojler – Ne znamo da li ste od onih koji bojler pale po potrebi ili ga stalno držite isključenog, ali u svakom slučaju ga pred polazak na odmor isključite.

Glavni ventil za vodu – Ovo vam neće prištedjeti nešto puno novca što se tiče računa za vodu, ali uštedjeće vam brdo ako se slučajno desi neka poplava, a zaista nije neki problem zavrnuti ventil pa ga odvrnuti kada se vratite, a bićete mirni.

Svjetla – Ostavljanje uključenih lampi je čisto bacanje novca. Mnogi ljudi ostave bar jednu upaljenu lampu kako bi djelovalo da je neko kod kuće, ali pametnije je da prosto zamolite nekog prijatelja ili komšiju da svrati ponekad do vašeg stana i uvjeri se da je sve u redu.

adapter

ŠTA DA ISKLJUČITE IZ STRUJE

Sve aparate sa eksternim punjačem: dakle laptopove, konzole za igrice, punjače za telefone i ostale aparate. Svi oni konstantno vuku struju bez obzira na to da li je aparat koji treba da napune prikačen za njih ili ne.

Uređaje koje inače ostavljate na stendbaju ili nekom sličnom modu rada: Desktop računari, televizija, DVD i blurej aparati, radio ili bilo šta što radi na daljinac nikada nije sasvim isključeno dok ga ne izvučete iz struje.

Modemi i ruteri: Oni baš u svakom trenutku vuku struju. Zato ih potpuno isključite iz struje, jer ne samo da ćete time prištedjeti nešto para već ćete izbjeći i scenario da vam neko hakuje Wi-Fi dok ste na odmoru.

Mali kućni aparati: Tosteri, blenderi, aparati za kafu, mikrotalasna i slične stvari. Svaki od tih aparata sa tajmerom je potencijalna opasnost i svakako bespotrebni sagorjevač energije dok ste na odmoru.

frizider

FRIŽIDER

Ovo je jedna od najproblematičnijih stavki za većinu ljudi, i mnogi se pitaju da li ga je potrebno isključivati ili ne. Odgovor je jednostavan – ako inače u vašem kraju rijetko nestaje struja nema potrebe da ga isključujete osim u slučajevima kada ćete biti odsutni duže od mjesec dana.

Izvor: zena.blic.rs

Vaš komentar na članak: