04/05/2017 | Korisni savjeti | Komentari

Ljetnja terasa ne može bez ovog cvijeća: Kako se gaje čarobne petunije! (FOTO)

Petunija je sezonska biljka cvjetnica koja je pored muškatle najrasprostranjenija ljetnja biljka, posebno na balkonima kao saksijsko cvijeće, ali i u kućnom vrtu.

petunije (1)

Ukoliko uživate u cvijeću, pravo je vrijeme da pripremite vaše balkone za petunije. Dostupne su u raznim bojama, sa jednostrukim ili dvostrukim cvijetom, prugaste, jednobojne, dvobojne, a neke i mirišu. Neumorno cvjetaju tokom cijelog ljeta. Petunije se sade u humusu, u saksijama veličine od 7 do 9 cm ili u korita od 40 cm sa razmakom od 15 cm između biljaka.

One vole sunčana mjesta, ali ne podnose velike vrućine, pa ih tokom ljetnjih mjeseci svakodnevno treba zalivati, a nekad i dva puta dnevno. Najbolje je zalivati ih rano ujutro i uveče. Ukoliko želite da imate petunije bogate cvjetovima, prehranjujte ih tečnim đubrivom sa dodatkom kalijuma i gvožđa jednom nedeljno.

petunije (3)

Cvjetaju od ranog ljeta do početka jeseni. Redovno im treba kidati cvjetove koji su se osušili što im povećava cvijetnost. Rastu u visini tj. dužini od oko 20cm. Ukoliko želite da idu više u širinu, makazama im skratite vrhove.

petunije (4)

Petunije – puzavice divno izgledaju na balkonima. One su otpornije na bolesti, a svojim malim levkastim cvjetovima u raznim bojama vaš balkon učiniće čarobnim mjestom.

petunije (2)

Petunija može da strada ako nije na ispravnom položaju gdje nema dovoljno svjetla i toplote tokom dana, pa jednostavno povedite računa gdje ćete postaviti žardinjeru, saksiju, ili gdje ćete je saditi u vrtu.

Izvor: mojenterijer.rs

Vaš komentar na članak: