13/08/2017 | Korisni savjeti | Komentari

Koliko košta postavljanje dekorativnog kamena na zid: sve o materijalu, lijepljenju i cijeni (UPUTSTVO + URADI SAM)

Dekorativni kamen za zidu je hit u enterijerima već duže vrijeme. Otkrivamo vam tajne lijepljenja kamena kao i detalje na koje trebate obratiti pažnju.

dekorativni-kamen (2)

Staklasta struktura sa zlatnim sjajom djeluje veoma efektno u prostoru. Da bi se dobro sagledao preporučuje se da površina koju postavljate ne bude manja od 8 do 10 metara kvadratnih. Cijena postavljanja dekorativnog kamena se kreće od 8 do 10 eura po kvadratnom metru. U ovu cijenu postavljanja je uračunat sav potreban materijal, odnosno ljepak.

Ukoliko sami budete kupovali ljepak cijena jednog džaka iznosi oko 10 eura i s njim može da se zalepi oko 5 metara kvadratnih kamena.

Lijepljenje dekorativnog kamena:

1. Kako bi olakšali uklapanje kamena i ubrzali vrijeme slaganja sortirajte ih prema dimenzijama.

2. Nanesite predhodno pripremljen ljepak na zid. Obratite pažnju da ne nanesete materijal na preveliku površinu kako se ne bi sušio. Optimalna površina je oko 3 metra kvadratna.

dekorativni-kamen (3)

3. Na pod postavite vođicu. Provjerite njenu horizontalnost uz pomoć libele. Ukoliko u stanu nije postavljen parket, visina vođice neka bude jednaka debljini parketa ili druge podne obloge. Na ovaj način ćete moći da podvučete parket ispod kamena a spoj poda i zida biti uredan i ravan.

4. Nanesite ljepak na zadnju stranu kamena. Obratite pažnju da ne pretjerate sa količinom jer ukoliko se ljepak istisne na front zida biće ga teško skinuti sa hrapave površine kamena.

5. Postavljajte kamene ploče naizmjenično. Kamene ploče iste širine u jednom redu smjenjujte različitim dužinama.

6. Ponovite postupak u drugom redu.

7. Obilježite potrebnu dimenziju za ivicu zida.

dekorativni-kamen (1)

8. Brusilicom isjecite ploču potrebne dimenzije (napomena: postoji opasnost od povrede zato sječenje kamena prepustite stručnom licu)

9. Višak ljepka sa zida skinite špaklom.

Nakon završetka postavljanja, kamen je potrebno premazati voskom za zaštitu kamena. Na ovaj način kamen dobija zaštitu ali i sjaj. Za voskiranje kamena koristite običnu čistu krpu. Cijena voska koji može da pokrije 10 metara kvadratnih kamena iznosi oko 30 eura.

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: