KAKO SE PRAVILNO POSTAVLJA STO ZA PRAZNIČNU TRPEZU: evo kojim redoslijedom treba da poređate kašiku, viljušku i nož (FOTO)

Zavisno od menija i ponude pića, razlikuje se osnovna i elegantna postava stola, ali bez nekih elemenata ipak ne možemo ni kod jednog ni kod drugog načina.

praznicna-trpeza (1)

 

Tanjiri različitih dubina, osnovni pribor za jelo, čaša i salveta neizostavni su dio svakog stola, a kako biste s lakoćom zapamtili gdje što treba da stoji, možete se poslužiti satom, odnosno pozicijama kazaljki na satu, a vremenske oznake trebalo bi da vam pomognu da tačno odredite pozicije predmeta na stolu, piše Stvar ukusa.

Ležerno postavljanje stola

Za svakodnevno postavljanje stola treba slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

Tanjir je na sredini i posmatra se kao osnova sata. Viljuška se postavlja s lijeve strane tanjira, i to ondje gdje bi stajala oznaka za 9:00h. Nož i kašika smještaju se na desnu stranu, i to na mjesto oznake za 3:00h, s tim da nož treba biti okrenut s unutrašnje strane odnosno njegova oštrica treba biti okrenuta prema tanjiru.

praznicna-trpeza (2)

Čaša se postavlja na gornjoj desnoj strani tanjira i to na poziciju 1:00h.

Ubrus ili salveta stavljaju se ispod viljuške, iako se možete poigrati ubrusom i staviti ga na tanjir ili pokraj viljuške.

Za posebno romantičnu atmosferu stavite na sredinu stola i svijećnjak s elegantom vitkom svijećom i uživajte u obroku!

Izvor: stvarukusa.rs

Vaš komentar na članak: