Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Evo kako da bar upola smanjite troškove grijanja ove zime

Advertisement

Ima li zimi ičega boljeg od ležanja na kauču ušuškani pod ćebetom u sopstvenom domu i zaboravljanja koliko je zapravo ledeno hladno napolju? Nažalost, ovo mnogim ljudima nije moguće zbog promaje u kući uslijed loše izolovanih prozora.

Evo 3 jednostavna trika kako da prepoznate ovaj problem i riješite ga u najkraćem mogućem roku, prije nego što zima pokuca na vrata.

1. Otkrijte promaju

1-otkrijte-promaju-0

Potrebno vam je:

• Svijeća ili čajna svijeća

Kada primjetite promaju u kući, ali ne znate odakle tačno dolazi hladnoća, stavite svijeću ili čajnu svijeću na sumnjivo mesto. Ono će najvjerovatnije biti blizu prozora ili na podu ispred vrata. Pogledajte gdje plamen treperi. Na ovom mjestu možete upotrijebiti trik broj 2.

2. Zaustavite promaju

2-zaustavite-promaju-1

Potrebno vam je:

• 2 prazne rolne ukrasnog papira
• 1 par debljih unihopki
• 1 mekan ručni peškir

Kako ste već otkrili odakle dolazi promaja, imate najmanje 2 rješenja da se sa njom izborite.

Prvo je naročito pogodno za vrata: raširite unihopke ispred sebe i isjecite jednu nogavicu. Navucite isječenu nogavicu preko obje rolne kartona i uvucite otvoreni kraj u jednu rolnu. Ako unihopke ne stoje na mjestu, pričvrstite ih pomoću ljepljive trake. Završili ste posao čim postavite rolne tako da dođe jedna sa svake strane vrata. Sjajna stvar u vezi ovog trika jeste ta što možete neometano otvarati i zatvarati vrata.

Peškir je odlično rješenje kada promaja dolazi od prozora. Urolajte peškir, stavite ga direktno na sims ispod prozora i zaboravite na hladnoću.

evo-kako-da-bar-upola-smanjite-troskove-grejanja-ove-zime-20-11-17-2

3. Grijanje pomoću čajne svijeće

3-grejanje-pomocu-cajne-svece-3

Potrebno vam je:

• 2 glinene posude različitih veličina (sa rupom na dnu)
• 1 šraf
• 3 zavrtnja
• 3 gumice
• 2 cigle
• 1 tanjir
• najmanje 2 čajne svijeće

Najprije, pričvrstite zavrtanj na šraf i stavite gumicu na vrh. Na šraf stavite zavrtanj i gumicu, pa provucite šraf kroz otvor na većoj glinenoj posudi. Onda okrenite posudu. Stavite gumicu, pa zavrtanj i zavijte. Ubacite manju posudu u veću, pa opet na šraf stavite gumicu i zavrtanj i zavijte. Sada samo morate da spojite pojedinačne komponente sistema za grijanje: da biste to uradili, položite cigle paralelno na pod. Ostavite između mjesta za grijni izvor: tanjir sa čajnim svijećama. Konačno, na vrh cigli stavite konstrukciju od glinenih posuda. Posude bi trebalo da budu direktno iznad svijeća. Ovo će vas ugrijati na neko vrijeme. Ako želite da ovaj sistem koristite duže, nabavite paket čajnih svijeća.

Upozorenje: Ovu tehniku koristite samo dok ste kod kuće. Ne ostavljajte plamen bez nadzora i vodite računa da ne dođe do požara.

Dobra izolacija je dugoročno rješenje za hladnu zimu, ali ovi savjeti vam mogu na neko vrijeme riješiti problem.

Izvor: fokuzz.com

loading...

Vaš komentar na članak: