03/12/2017 | Korisni savjeti | Komentari

DEMIT FASADA – uputstva i savjeti majstora (FOTO)

Da li znate da se najviše toplotne energije gubi preko spoljašnjih zidova – čak 30%?! Demit fasada je danas najpopularnija termoizolaciona fasada pa ako mislite da je izvedete na vašoj kući, pogledajte vodič koji smo spremili za vas.

demit-fasada (1)

Demit fasada je popularna iz više razloga: smanjuje troškove gradnje jer se radi na tanji spoljašnji zid (21 ili 25 cm), postavlja se veoma brzo i relativno je jeftina jer fasadu prethodno nije potrebno malterisati. Ako se izvede kvalitetno, vijek trajanja je oko 30 godina, piše gradnja.rs

Ljepilo za demit fasadu

Osnovu demit fasade čini stiropor različitih debljina (od 5 cm do 8 cm). On se lijepi na podlogu odgovarajućim ljepkovima za stiropor. Izuzetno je važan način nanošenja ljepila na stiropor ploče. Ljepilo se nanosi na ivice ploča kako bi se postigao efekat izolovane vazdušne komore. Ako se ljepak ne nanese dobro dolazi do problema sa kondenzom i oslabljenom izolacijom a i vijek trajanja fasade se smanjuje. Cijena kvalitetnog ljepka za fasadu iznosi oko 1,1 eura/m2 a potrošnja ljepka je od 8-10 kg/m2. Kvalitetan ljepak sa elastičnim svojstvima je garant da se na fasadi neće pojaviti pukotine.

Stipopor za demit fasadu

Poznat proizvođač stiropora je Austrotherm koji nude dvije debljine ploča: od 5 i od 8 cm. Orijentaciona cijena metra kvadratnog stiropora od 5 cm je oko 1,7 eura/m2 dok je za 8 cm potrebno izdvojiti oko 2,7 eura/m2. Danas u Srbiji je uobičajeno da se za fasadu koristi „fasadna petica“ t.j. stiropor debljine 5 cm. Međutim, posmatrajući evropske kriterijume u zemljama koje se nalaze u istim klimatskim zonama kao što su Njemačka, Francuska i Slovenija, samo stiropor debljine 8 cm ispunjava kriterijume koeficijenta prolaza toplote.

SAVJET MAJSTORA ĐURE: “Sa ekonomske strane, u startu cijena materijala stiropora od 5 i 8 cm je mala u korist petice ali bolja izolacija će veoma brzo otplatiti tu razliku. Ne preporučujem upotrebu stirodura umjesto stiropora na fasadi.”

Nakon što se ploče postave na fasadu one se dodatno fiksiraju jedna uz drugu specijalnim plastičnim tiplama (oko šest tipli po m2). Cijela površina fasade se pažljivo ravna i niveliše.

SAVJET MAJSTORA ĐURE: „Preporučujem da se koristi falcovani stiropor (ploče sa zasjecima na ivicama) jer kod stiropora sa ravnim ivicama javlja se spoj od oko 2 mm i postoji veći rizik od nastanka pukotina na spojevima.“

Mrežica za demit fasadu

Na ovako obloženu fasadu se postavlja zaštitna mrežica. Spojevi dvije mrežice se rade sa oko 10% preklopa te je potrebno u startu nabaviti 10% više u odnosu na površinu fasade. Orijentaciona cijena mrežice jeste oko 0,25 eura/m2.

Završni sloj za demit fasadu

Površina se gletuje podlogom za završni sloj. Orijentaciona cijena ove podloge iznosi oko 4 eura/m2. Na kraju se radi završni sloj koji mogu biti u različitim bojama i teksturama. Završni malter mora imati UV stabilizator koji će garantovati postojanost nijanse dugi niz godina.

SAVJET MAJSTORA ĐURE: “Preporučujem upotrebu bavalita kao završnog sloja jer ovaj material popunjava eventualne neravnine. Ukoliko se podloga gletuje pa boji i minimalne neravnine ili pukotine će biti naglašene. Takođe, uslijed minimalnih pomjeranja objekta tokom vremena (sleganja) spojevi stiropora će se početi vidjeti.”

Na domaćem tržištu postoje veliki broj zastupnika materijala za demit fasadu. Neki od njih su Bekament, Austrotherm… Ono šta je najbitinje jeste da materijal posjeduje atest i pisanu garanciju. Samo tako ćete biti sigurni da ste odabrali dobar materijal.

Posebna pažnja se poklanja obradi lukova, rubova i drugih površina, koje zahtevaju dodatnu obradu. Na ovim mestima pored mrežica i tipli za obradu rubova, lukova i drugih zahtevnih površina se koriste namenski profili.

Ukoliko se odlučite da unajmite majstora, cijena demit fasade zavisi od predhodno navedenih faktora: debljine stiropora, vrste završnog sloja fasade i sl. Opseg cijena se kreće od 12,5 do 20 eura/m2. Ukoliko je riječ o većim objektima cijena skele uglevnom ulazi u cijenu fasade. Međutim, ukoliko je pak površina manja orjentaciona cijena unajmljivanja skele iznosi oko 3 evra/m2.

Izvođenje demit fasade u slici i riječi:

demit-fasada (2)

Prije postavljanja prve ploče stiropora, pri dnu postaviti nivelisati ugaonu lajsnu koja će držati pravac postavljanja

Savjetujemo da se ljepak se na ploču nanosi duž ivica sa osloncima i po sredini ploče

Ploče stiropora se na zid postavljaju ljepljenjem, a zatim se učvršćuju prema šemi tiplovima

Na postavljene ploče stiropora, prije postavljanje mrežice, se nanosi prvi sloj ljepka

Mreža za armiranje se postavlja u prvi sloj ljepka

Preko mrežice se nanosi drugi sloj ljepka.

Nakon nanošenja i sušenja ljepka, nanosi ze završni sloj u granulaciji i boji fasade po izboru investitora.

Fasada se može gletovati i onda na kraju ofarbati željenom bojom.

demit-fasada (3)

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: