21/09/2017 | Korisni savjeti | Komentari

DOK VI SPAVATE, KUĆA SE ‘SAMA ČISTI’: Ovi brzinski trikovi olakšat će život svakoj domaćici!

Teško je za povjerovati, ali postoje kućni poslovi koji se mogu sami od sebe riješiti dok vi bezbrižno spavate tijekom noći! Donosimo vam osam jednostavnih rješenja koja će vam olakšati svakodnevne kućne poslove:

Foto: Fliickrt

Foto: Fliickrt

1. Nakupljen kamenac na tušu

Kamenac može lako biti uzrok začepljenje glavice tuša i tako vremenom oslabiti pritisak vode. Kako bi očistili te tvrdokorne naslage, napunite plastičnu vrećicu octom. Zatim odvrnite glavu tuša i uronite je u vrećicu. Pobrinite se da je vrećica čvrsto zavezana i ostavite je tako preko noći. Ocat će učiniti svoje i razbiti kamenac do jutra.

2. Tvrdokorne mrlje na tavama i loncima

Ako vam se dogodilo da ste zapekli hranu tijekom kuhanja i ostale su vam tvrdokorne naslage koje se teško uklanjaju, lonac ili tavu napunite toplom vodom, stavite sodu bikarbonu i pustite neka odstoji. Ujutro spužvicom za čišćenje lagano operite, a zatim isperite mlakom vodom.

3. Masnoća na pećnici

Čišćenje masnoće s pećnice može biti izazovan posao. Prije nego što navečer legnete u krevet, dijelove pećnice očistite uz pomoć otopine amonijaka. U plastičnu vrećicu stavite ¼ otopine amonijaka, a ujutro kada se probudite masne i tvrdokorne naslage bit će prošlost.

4. Hrđa na metalnim predmetima

Ovaj problem možete riješiti pomoću Coca Cole. Namočite predmet koji vam je zahrđao preko noći, a zatim ujutro još lagano iščetkajte.

5. ”Mokre” mrlje na tepihu ili kauču

Ako ste slučajno povratili po kauču ili tepihu, te vam je tako namještaj postao žrtva ljepljivog i mokrog nereda, ne brinite. Napravite smjesu od sode bikarbone i vode. Uzmite žličicu i na željeno mjesto raširite tu smjesu. Pustite neka se osuši preko noći, a kada se probuditej ostatak smjese samo usisajte.

6. Kamenac u posuđu

Ako vam se događa da se kamenac nakuplja u čajniku, nema mjesta za paniku. Narežite limun, smjestite ga unutra i dodajte vodu. Pustite neka voda provrije, a zatim čajnik maknite s vatre i ostavite preko noći. Limunska kiselina će izvući kamenac.

7. Dječje igračke za kupanje

Gumene patke i plastični brodovi ponovno mogu biti kao novi ako u litru vode dodate ¾ šalica octa. Ujutro igračke temeljno isperite i pustite da se osuše.

8. Mrlja od crvenog vina

Ako ste prolili vino po svom omiljenom tepihu, na mrlju nanesite sol i poprskajte mineralnom vodom. Ostavite preko noći, a ujutro operite tepih.

Izvor: dnevno.hr

Vaš komentar na članak: