14/12/2017 | Korisni savjeti | Komentari

DOBAR RASPORED – ‘VIŠE’ KVADRATA: Poslušajte savjete stručnjaka i vaš MALI STAN IZGLEDAĆE VEĆE

Kako da dom deluje prostranije? I mali stanovi mogu da izgledaju komforno uz dobru organizaciju, a polazna tačka prilikom uređenja trebalo bi da vam budu elementi bez kojih je nemoguće živjeti

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Prostranost i funkcionalnost doma ne zavisi isključivo od kvadrature već, prije svega, od rasporeda namještaja.

I mali stanovi mogu da izgledaju komforno uz dobru organizaciju, a polazna tačka prilikom uređenja trebalo bi da vam budu elementi bez kojih je nemoguće živjeti. Akcenat stavite na hodnik, dnevnu i spavaću sobu.

Hodnik

Uglavnom je skučen i lišen dnevne svjetlosti. Izgledaće veće ako zidove okrečite svijetložutom nijansom i postavite jako osvjetljenje. Garderober, čiviluk i cipelarnik najbolje je da izdvojite kao posebne cijeline, jer tako zauzimaju manje prostora, a od detalja odaberite samo veliko ogledalo.

Ako je ulazni prostor izuzetno uzak, u visini iznad vrata na zidove postavite nekoliko polica. Na njih možete da poređate ukrasne kutije za odlaganje različitih predmeta, knjiga, garderobe.

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Dnevna soba

Zaboravite na regale iz jednog dijela koji se prostiru od zida do zida. Ne samo da zauzimaju previše prostora, već se apsolutno ne uklapaju u savremene trendove opremanja doma. Soba će djelovati veće sa modularnim namještajem (iz dijelova). Police, ormarići i komode različitih boja i razmjera ne zauzimaju mnogo prostora i pružaju mogućnost kombinovanja.

Televizor će najmanje mjesta zauzimati ako je na zidnom nosaču, odnosno direktno pričvršćen na zid. Garnitura za sjedenje ne mora uvijek da stoji tik do zida. Prostorija djeluje dinamičnije ako su fotelja, trosjed, dvosjed ili ugaona garnitura ispred prozora ili odvojeni od zida toliko da može da se prođe.

Spavaća soba

Budući da krevet zauzima najviše mjesta, najbitnije je da njegov okvir ne bude širok. Stručnjaci preporučuju modele od kovanog gvožđa, jer štede prostor. Dobro bi bilo da krevet bude dovoljno visok, da ispod njega može da se smjesti fioka za posteljinu ili nekoliko kutija u koje ćete odložite stvari.

Setovi za spavaću sobu najčešće se sastoje iz kreveta, ormara, komode i eventuano toaletnog stočića, ali garderober unesite samo ako je to zaista neophodno jer “guše” ambijent. Nekoliko manjih komoda su jednako funckionalno rješenje, a svakako manje upadljivo.

Foto: pixabay

Foto: pixabay

Kuhinja

S obzirom na to da je najčešće unapred definisano gdje će biti sudopera, a gdje kuhinjski aparati, u kuhinji ne može mnogo da se eksperimentiše. Djelovaće veća ako umjesto klasičnih visećih elemenata standardne širine od 60 centimetara, montirate police za odlaganje posuđa ili uže viseće elementi sa frontovima od stakla koji vizuelno rasterećuju prostor. Ako imate mogućnosti, klasična vrata zamijenite kliznim modelom.

Izvor: novosti.rs

Vaš komentar na članak: