Zaboravite na skupa sredstva, stan će blistati i s ovim

Ocat ima jako, ali prirodno djelovanje protiv raznih mrlja pa čak i kamenca, a platit ćete ga puno manje od gotovih sredstava. Ako ne znate za tajnu čišćenja octom, vrijeme je da je otkrijet.

Sjajan i čist dom mnogima se čini kao nemoguća misija uz užurban način života, ali uz malo organizacije i pokoji trik, sve se to može stići i to bez sredstava prepunih kemikalija opasnih za naše zdravlje.

Očistite odvod sudopera

Bijeli ocat prirodno je sredstvo za odčepljivanje odvoda i puno je povoljniji od gotovih sredstava prepunih kemikalija. Pomiješajte ga s malo praška za pecivo, ulijte u odvod i pustite da odstoji. Poslije samo dobro isperite toplom tekućom vodom.

Jabučni ocat protiv dima od cigareta

Ako se u vašem životnom prostoru puši, dim od cigareta brže će nestati uz zdjelu jabučnog octa. Zdjelu s octom stavite na neki stolić ili komodu u prostoriju i on će ublažiti miris dima.

Očistite bijele tenisice

Uvijek su tako lijepe kad ih tek kupimo, ali bijele tenisice imaju jednu veliku manu – brzo se zaprljaju. Možete ih očistiti pastom od alkoholnog octa i sode bikarbone. Nakon što ih isperete pod mlazom vode, četkom trljajte platno na tenisicama s pripremljenom pastom. Zatim ih ostavite namočene u toploj vodi nekoliko sati. Nakon toga ih dobro isperite pod vodom i operite deterdžentom te isperite više puta kako biste uklonili eventualne ostatke deterdženta, ocijedite i stavite da se suše na nekom mjestu u sjeni budući da direktno na suncu mogu požutjeti.

Sjajna kosa

Jednom mjesečno napravite mješavinu jabučnog octa s vodom u omjeru 1:3 (odnosno jedna mjera octa i tri mjere vode) te kosu nakon pranja šamponom i korištenja regeneratora isperite tom mješavinom. Kosa će dobiti blistav sjaj i izgledat će zdravije.

Vratite bjelinu rublju

Baš kao i s bijelim tenisicama, ocat može pomoći da bijelo rublje postane opet bijelo. Zajedno s uobičajenim deterdžentom možete kombinirati ocat, a dovoljno je staviti pola šalice.

Skinite kamenac u kupaonici

Mrlje od kamenca možete lako skinuti octom. Uzmite malo vate, natopite je octom i stavite na primjerice pločice pa ostavite da djeluje oko pola sata. Poslije samo operite sredstvom za čišćenje. Vata se da lijepo rasporediti i po pločicama na zidovima, samo nemojte stavljati prevelike trake. Radije ih slažite jednu do druge, a dok ocat djeluje, operite sanitarije.

Očistite hladnjak

Uz malo vode s octom i par kapi limunova soka brzo i lako ćete očistiti unutrašnjost hladnjaka, ali i ukloniti sve neugodne mirise od ostataka hrane. Najbolje je uzeti pamučnu ili krpu od mikrofibre te prebrisati cijeli hladnjak. Prethodno izvadite rešetkaste police jer ćete biti brži, a i njih ćete lakše očistiti nego da su u hladnjaku.

Podovi

Prema savjetu versatilevinegar.org stakla na prozorima i vratima bit će besprijekorno blistava ako ih čistite toplom vodom i octom u jednakom omjeru.

Mrlje na drvenim površinama

Drveni stolić s mrljama od čaša možete istrljati octom u kombinaciji s maslinovim uljem.

Mrlje od vina

Na bilo kojoj pamučnoj tkanini ili onima koje su većinom od prirodnih materijala proliveno vino može se ukloniti bijelim octom. Važno je da to učinite što prije, a nakon što mrlju dobro istrljate octom, tkaninu operite prema uputama proizvođača.

Izvor: tportal.hr

Vaš komentar na članak: