Savjeti zlata vrijedni u organizaciji kuhinje

Ne samo da ćete s boljom organizacijom lakše snalaziti u kuhinji, nego će ona postati ugodnije mjesto spremanje jela

Kuhinja je mjesto koje vrlo lako postane prljavo, zatrpano i neorganizirano upravo zbog količine stvari koje se tamo nalaze, ali i aktivnosti koje se tamo događaju. Posebno se to odnosi na kuhinje koje u kojima se redovito pripremaju i jedu obroci, na dnevnoj bazi unosi razne vrste hrane koje se skladište na pojedinim mjestima. U vrlo kratkom vremenu ona može postati mjesto u kojem se više nećete snalaziti.
Kako se to ne bi dogodilo, evo pet zanimljivih i zlata vrijednih organizacijskih savjeta za kuhinju, koji ne samo da će ponovno uvesti red u vašu kuhinju, nego olakšati snalaženje i omogućiti ugodniji boravak, pa na kraju i uspješnije kuhanje.

1. Stvari neka budu pri ruci – Lonce, tave i drugo suđe te pribor za kuhanje koje često upotrebljavate držite pri ruci, odnosno blizu štednjaka. Stvari koje nisu u čestoj, svakodnevnoj upotrebi možete skloniti na drugo mjesto. Isto vrijedi za tanjure i čaše koje bi trebale biti blizu perilice za suđe.

2. Sortirajte i pospremite – Grupirajte stvari prema namjeni, te ih na taj način skladištite. Tavice zajedno, limove za pečenje zajedno, razne hvataljke, kuhače i slični pribor zajedno, začine zajedno i tako dalje. Lakše ćete se snaći i imati bolji pregled što sve posjedujete, te što je najbolje upotrebljavati.

3. Bacite stare stvari – Barem jednom godišnje napravite reviziju stvari koje imate u kuhinji. Vjerujemo da ćete pronaći stvari za koje niste znali da ih imate, te stvari koje više ne služe svrsi, kojima je istekao rok trajanja i tako dalje.

4. Prozirne posudice i/ili natpisi – Najbolji način organizacije i skladištenja razne suhe hrane i začina je u plastičnim ili staklenim prozirnim posudicama tako da unutra vidite sadržaj. Ako nisu prozirne, možete ih označiti s naljepnicama s nazivima sadržaja pojedine kutijice.

5. Laki pristup – Naravno, ne možete sve stvari držati na dohvat ruke u kuhinji. U svoje postojeće kuhinjske elemente možete ugraditi police koje se izvače ili okreću, što olakšava pregled i izbor. Stvari koje upotrebljavate vrlo rijetko, kao što su veliki limovi za pečenje, razne posude za posluživanje specifičnih jela, veliki poslužavnici i slično, ne morate držati u kuhinji, nego u smočnici, podrumu, garaži…

Izvor: zena.ba

Vaš komentar na članak: