25/08/2015 | Featured,Uređenje | Komentari

Preplavili su nas morski detalji

Ljeto je nezamislivo bez plave boje koja nas podsjeća na more, a niti ostali morski detalji nisu za zanemariti

Plava boja je boja s mnogo lica: od ponoćno plave do pastelne je cijeli dijapazon nijansi koje se mogu uklopiti u svaki interijer. Osim toga, plavu boju se povezuje s povjerenjem, odanošću i iskrenošću i mirnoćom, ali ne smijemo zaboraviti niti da je to boja mora za kojim ljeti svi čeznemo.

Upravo zato je plava tako omiljena u mediteranskim zemljama, a ako sumnjate u to sjetite se samo grčkog Santorinija i šarmantnih krovova i žaluzina modre boje koji djeluju kao pravo osvježenje ljudima koji su na godišnji odmor došli iz sivih urbanih sredina. Plava boja u svaki prostor unosi dozu svježine, pa je idealna za uređenje stanova koji gledaju na jug i interijera uz obalu mora.

Najpopularnija je kombinacija plave i bijele koja podsjeća na popularne majice s prugama, ali plava se može kombinirati i s drugim bojama. Izvrsno izgleda kada se uz bijelu i plavu stavi crvena koja daje dozu topline, ali i dalje pomaže zadržati maritimni stil, ali i srebrna te zlatna. Trebalo bi izbjegavati boje poput ružičaste i žute, jer te kombinacije boja su odavno izašle iz mode svuda, osim u dječjim sobama.

Bolje je kombinirati različite nijanse plave boje uz bijelu podlogu, ali tada nećete moći pobjeći od morskog ugođaja, čak i ako to žarko želite. Za morski ugođaj nemojte zaboraviti na pruge svih boja, debljina i širina, a uvijek možete koristiti motive poput zvijezda, brodića, riba i školjki. Dapače, brodove, školjke i morske zvijezde možete koristiti i kao zasebnu dekoraciju koja će vas podsjećati na mjesta gdje ste ih skupili. Morski interijeri posebno vole metal, npr. komade od kovanog željeza, mesinga, ili pak komade s premazom srebra ili zlata.

Krevet s bijelim baldahinom koji podsjeća na jedra je nešto veća investicija, ali ako ste sigurni da će vam se svidjeti na duge staze, svakako ga nabavite ili improvizirajte od žutice i karniša. Morsku atmosferu unijet će i police u obliku preokrenutih čamaca, ali i plava boja na dominantom komadu namještaja npr. kauču ili komodi. Prednost ovog stila uređenja je što jednako oduševljava osobe koje vole minimalizam, ali i one koji više cijene tradiciju.

U minimalističkim interijerima birajte komade modernog dizajna, dok u tradicionalno uređenim domovima uvijek možete stari komad prebojati u bijelo i na taj način postići rustikalan izgled. Klasičari uvijek mogu iskoristiti i stare makete brodova, barometre ili metalne karniše. Zavjese neka budu prozračne i jednostavne kako bi uvijek propuštale što više svjetlosti, a po želji ih možete skupiti s malo užeta i školjkom koju ste pričvrstili poput broša. Lijep dodatak morskom interijeru su i mediteranske biljke. Lavanda, ružmarin, bosiljak, mandarina i limun, osim što su iznimno korisni i dekorativni, osvježit će vaš prostor svojim mirisima i svakog dana vas podsjećati na dugo, toplo, ljeto.

Izvor: www.budi.in

Vaš komentar na članak: