Neka bude crveno: hrabra boja za hrabre interijere

Tražite li način kako prostoriji dati malo topline ili pak želite stvoriti energičnu atmosferu, najbolji ćete dojam stvoriti koristeći nijanse crvene. Odavno poznata kao sinonim za toplinu, akciju, strast i glamur, crvena je pravi dragulj među bojama. Ipak, kada je u pitanju uređenje prostora, mnogima je među posljednjima na listi. Donosimo savjete kako je pravilno koristiti u svakoj prostoriji.

Crvena je vrlo intenzivna boja, pa biste svakako trebali pripaziti na količinu – previše crvene može djelovati napadno i neukusno te vas učiniti nemirnima. Zato je važno pravilno je dozirati i pogoditi nijansu koja odgovara prostoru. Ako je pravilno koristite i pronađete idealnu nijansu, ova boja može djelovati vrlo veselo i prostoriji dati ono nešto.

Osim ako je u pitanju kakav noćni klub, cafe bar ili restoran gdje je s crvenom teško pretjerati, u stanovima i kućama nije uvijek tako. Zato se mnogi odlučuju tek za detalje u ovoj intenzivnoj boji. Spadate li u skupnu onih koji vole igrati na sigurno, birajte dekoracije poput jastučića, vaza i posuda u crvenoj boji. Pripazite da ostatak prostora bude smiren i u netralnim bojama poput bijele, sive, bež i sličnih tonova. Možete je kombinirati i s detaljima u ljubičastim nijansama, narančastom ili pak odabrati više nijansi crven.

Vjeruje se da crvena boja potiče apetit i ubrzava puls, pa ne čudi stoga što je mnogi najradije koriste u kuhinjama i blagovaonicama – bilo da je riječ o većim površina poput kuhinjskih fronti, čak i cijelih zidova ili tek detaljima koji razbijaju bjelinu, crvena je siguran odabir kada su ove dvije trostorije u pitanju.

Osim ako je u pitanju kakav noćni klub, cafe bar ili restoran gdje je s crvenom teško pretjerati, u stanovima i kućama nije uvijek tako. Zato se mnogi odlučuju tek za detalje u ovoj intenzivnoj boji. Spadate li u skupnu onih koji vole igrati na sigurno, birajte dekoracije poput jastučića, vaza i posuda u crvenoj boji.

Pripazite da ostatak prostora bude smiren i u netralnim bojama poput bijele, sive, bež i sličnih tonova. Možete je kombinirati i s detaljima u ljubičastim nijansama, narančastom ili pak odabrati više nijansi crvene.

Volite li starinski štih ili pak orijentom inspirirane prostore, crvena je gotovo nezaobilazna, osobito u kombinaciji sa zlatnom i drugim intenzivnim bojama.

Izvor: www.indizajn.rtl.hr

Vaš komentar na članak: