31/12/2015 | Featured,Uređenje | Komentari

Kuće budućnosti: Pogledajte kakav nas dom očekuje 2025.

Australijski futurista Barrie Barton otkriva nam kako će život izgledati 2025. godine. Dizajn kuće budućnosti, zasnovan na ključnim društvenim trendovima, nastao je kao odgovor na potrebe modernih domaćica koje se stalno mjenjaju.

Kuće budućnosti Pogledajte kakav nas dom očekuje 2025 (665)

Uzimajući u obzir povećavanje populacije u gradovima, smanjivanje životnog prostora i značaj zdravog doma, koncept spaja sve prednosti koje pruža dom kakav poznajemo sa pogodnostima koje će nam olakšavati život u budućnosti.

1. Povratak prirodi

Priroda će pronaći svoje mjesto u domovima 2025. godine. Raznovrsne kućne bašte oživjeće kuhinje i omogućiti lak pristup povrću i začinima pomoću saksija povezanih sistemom za navodnjavanje.

Kuće budućnosti Pogledajte kakav nas dom očekuje 2025

2. Tehnologija koja zbližava

Već smo toliko zavisni od tehnologije, a čini se da se stanje samo pogoršava opsjednutošću društvenim medijima. Ali do 2015. napredak u tehnologiji trebalo bi da nas približi drugima. “Pametno” okruženje naš digitalni i svakodnevni život multifunkcionalnim komadima namještaja koji se mogu transformisati ukoliko dođu gosti. Zamislite rasklopive dijelove koji mogu mjenjati visinu ili lako omogućiti dodatna mjesta za sjedenje.

3. Cijeli dom će biti “smart”, ne samo telefon

Šta ako vaše cijelo okruženje bude “pametno”, predviđa vaše potrebe i spremno izlazi u susret? To može biti realnost za desetak godina. Senzori će biti smješteni u nameštaju, uređajima, radnim površinama i omogućiti vam interakciju ne samo sa jednim uređajem, već će i oni komunicirati međusobno, kako bi se vaši svakodnevni poslovi odvijali što lakše.

Kuće budućnosti Pogledajte kakav nas dom očekuje 2025 (1)

4. Teretana u dnevnoj sobi

U budućnosti sve djeluje moguće. Posebno ako vaš namještaj bude imao dvostruku funkciju. Sobni bicikli postaće dio kućnog dekora, a i ostale sprave za vježbanje pronaći će diskretan put do vaše dnevne sobe. Možda ćete baš sa sofe moći da vježbate kvadricepse.

Izvor: kucastil.rs

Vaš komentar na članak: