Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Kuća koja se razdvaja nakon razvoda (FOTO)

Advertisement

Nesvakidašnja konceptualna kuća mogla bi da spase muke oko podjele nekretnine sve parove koji odluče da ne žive više zajedno. Nekadašnji partneri jednostavno bi mogli da odvoje svoj dio kuće i nastave život u zasebnom i u potpunosti funkcionalnom domu.

Kuća koja se razdvaja nakon razvoda

Foto: Studio OBA

Na kontroverznu ideju da stvori kuću koje se može razdvojiti kada i par, došao je ekspert za pop kulturu Omar Kbiri. Sa povećanjem broja razvoda svake godine, Kbiri vjeruje da će njegov koncept dobiti na popularnosti, naročito u Belgiji, Portugalu i Mađarskoj u kojima su stope razvoda među najvišim na svijetu.

Kbiri se obratio arhitektama holandskog studija “OBA” koji su osmislili jedinstven novi dizajn kuća, nazvanih “Prenuptial housing”. Plutajući dom se sastoji iz dve nezavisne strukture koje djeluju kao jedna cjelina.

“Kako svi živimo u Amsterdamu i viđamo mnogo domova na kanalima, ideja o razdvojivom plutajućem domu javila se vrlo brzo već na prvim sastancima”, objasnio je Vincent Ringoir iz studija OBA.

Foto: Studio OBA

Foto: Studio OBA

Napravljene od laganih karbonskih vlakana i drveta, prefabrikovane strukture se kao u popularnoj igrici Tetris uklope jedna u drugu, a jednostavan mehanizam ih drži spojene.

“Kada se partneri razdvoje, i kuća se doslovno rastavi. A kako bi bilo lijepo da se zasebne cjeline jednog dana spoje kada nova veza procvjeta”, nastavio je Ringoir.

Tim planira da izgradi prototip kako bi testirali dizajn kuće, a prve narudžbine će početi da se primaju početkom 2017. godine.

Izvor: kucastil.rs

loading...

Vaš komentar na članak: