Kuća iz snova u švicarskim Alpama (FOTO)

Ovo je priča o Ludovicu Ortsu koji je kao i većina nas imao stalni posao sve dok se jednog dana igrom slučaja nije zatekao i zaljubio u grad Commeire u Švicarskoj.

kuca-alpe (1)

Grad je od 60-ih godina prošlog stoljeća nakon migracije seljaka bio napušten kada je život lokalnim stanovnicima u planinama postao neizdrživ. Potpuno očaran predivnom prirodom i pozicijom mjesta Ludovic je ubrzo odlučio kupiti staru drvenu štalu i preurediti je u planininsku kuću koju je nazvao “Šest bijelih” u počast planini na koju puca pogled iz kuće. Malo poslije kupio je i ostatak napuštenog sela s još pet sličnih drvenih štala koje je odlučio sanirati i iznajmljivati za vikend ili tijekom blagdana svim ljubiteljima prirode i planina.

kuca-alpe (26)

Šest građevina je renovirao u skladu s određenim kriterijima koje je sam nametnuo. Naime, zadržao je izvornu strukturu kuća i drvo kako bi sačuvao autentičnost nekadašnjeg sela. Jedino što je izmijenio su krov, prozori, ulazna i balkonska vrata, za što je odlučio angažirati lokalne obrtnike koji tretiraju drvo na drukčiji način.

kuca-alpe (6)

Ludovic se sam pobrinuo za obnovu prve od kuća “Šest bijelih” koju je uredio u svoj dom iz snova u skladu s vlastitim ukusom i željama, a kasnije je baš nju koristio kao model za uređenje ostalih pet građevina u čijoj je obnovi sudjelovao švicarski arhitektonski biro Devanthéry & Lamunière, kojima je dao precizne upute, među ostalim da moraju maksimalno iskoristiti drvo ovih pet građevina za namještaj i lokalne majstore.

kuca-alpe (9)

Još jedan od zahtjeva Ludovica bili su i veliki prozori da bi posjetitelji bili u stalnom kontaktu s prirodom i uživali u pogledu na prekrasan krajolik. Kuće su uređene minimalistički. Drvo dominira prostorom u kojem je zadržan prirodan i čist stil. Danas su sve kuće u potpunosti obnovljene i dio su Montagne Alternative jedinstvenog hotelskog koncepta koji nudi smještaj u predivnoj prirodi smještenoj u središtu St. Bernard regije u švicarskim Alpama.

kuca-alpe (2)

Kuće izgledaju sjajano, kao i predivna priroda koja ih okružuje. U nastavku pogledajte prvu od kuća “Šest bijelih” i javite nam što mislite.

Izvor: jutarnji.hr

Vaš komentar na članak: