Kako uklopiti kolorit u enterijeru pomoću kruga boja

Olakšajte odabir boja uz pomoć alatke koje koriste pravi dizajneri enterijera: krug boja!

Odabir boja za enterijer može biti prava noćna mora ukoliko se odlučite da sami odaberete kombinaciju bez pomoći stručnjaka. Međutim, koristeći se krugom boja mogućnost za grešku se smanjuje.

Postoje prilično jasna pravila, odnosno, uobičajene koloritne šeme kojih biste se trebali pridražavati: šema boja u istom tonu, harmonična šema boja, kontrastna i monohromatska šema. Pogledajte šta dobijate korišćenjem svake od njih:

Šema boja u istom tonu

dlučite se za svoju omiljenu boju i zatim koristite različite nijanse ove iste boje. To znači da u vašem prostoru preovladavaju boje iz jednog “parčeta” kruga boja. Naravno, ove tonove slobodno možete kombinovati s neutralnim bojama: belom, sivom, bež kao i teksturama drveta.

Prilikom odabira osnovne boje, razmislite i o atmosferi koju želite da postignete u enterijeru. Nijanse plave ili lila se preporučuju u spavaćoj sobi, zbog opuštajuće atmosfere koju stvaraju, dok se dinamična crvena preporučuje za radne sobe ili kuhinje.

Harmonična šema boja

Ukoliko želite da proširite kolorit i da budete sigurni da nećete pogrešiti, odlučite se za boje koje su blizu jedna drugoj na krugu boja.

Na primer, zelena i plava, narandžasta i žuta, roza i lila su boje koje sjajno idu zajedno. Boje treba da su uglavnom iste jačine kako ne bi došlo do velikih kontrasta između svetilih i tamnih tonova iste boje. Upravo zbog ovoga ova šema boja deluje vrlo skladno.

Lila i roza su harmonične boje koje će dati nežan i ženstven izgled prostoriji.

Kontrastna šema

Za stvaranje dinamičnog enterijera, odaberite boje koje stoje jedna naspram druge u krugu boja. Na primer, plava i žuta, narandžasta i teget, crvena i zelena. Najbolje je kombinovati ove boje tako da je jedna dominantna, odnosno, da se pojavljuje na većoj površini, dok su manji detalji u kontrastnoj boji.

U slučaju radne sobe na slici ispod, naspram dominantrne zelene su crveni i roza detalji.

Monohromatska šema

Crna i bela nisu zapravo boje pa ih zato ni nema na točku boja. Ipak, ove dva tona funkcionišu sjajno zajedno u prostoru. Crni ili tamni zidovi su odlična pozadina za bele detalje. Upravo zbog toga, ukoliko imate takve zidove, na njih postavite monohromatske slike i teksture koje će izaći u prvi plan. Iako je uvrženo mišljenje da crni zidovi nisu dobri za male prostore, oni baš kao i beli povećavaju prostor jer daju osećaj dubine.

Monohromatske tapete u belo-sivim tonovima delovaće zanimljivo i nenapadno.

Neutralna šema boja

Ovo je nežan i miran kolorit koji će vašem prostoru dati klasičnu lepotu. Koristite je kao bazu za jače akcentovane boje ili kombinujte više neutralnih boja kako bi dobili smirenu šemu sa prirodnim izgledom prostorije. Ukoliko se odlučite za ovu paletu, obavezno koristite bogate teksture, šare i motive kako biste izbegli da vaša soba deluje dosadno i previše bež.

Izvor: gradnja.rs

Vaš komentar na članak: