Kako izložiti umjetnine i uspomene u svojem domu?

Dom ne mora sličiti muzeju. Možete upotrijebiti mnogo modernije i nekonvencionalnije načine izlaganja i oplemeniti životni prostor

U mnogim domovima s vremenom se nakupi mnogo raznoraznih fotografija, od onih obiteljskih i s putovanja, preko umjetničkih slika, suvenira i različitih ukrasa, koji bi trebali biti lijepa uspomena, ali zbog limitiranog prostora, ali i nedostataka ideja, mnoge od njih završavaju u ormarima, skladištima, garažama ili neprimjerenim pozicijama. Naime, većina još uvijek ima osjećaj da je samo galerijski način jedini primjereni način izlaganja umjetnina, što naravno nije točno. Postoje mnoga, manje konvencionalna, ali itekako efektna rješenja za njihovo izlaganje i oplemenjivanje životnog prostora.

Izlaganje na police za knjige

Ako imate dosta raznoraznih polica, a nemate dovoljno knjiga da ih popunite, možete ih popuniti različitim slikama, fotografijama, kipićima… Također, jedna je od mogućnosti da sliku, primjerice, stavite ispred knjiga ili čak objesite ispred police s knjigama kao što je prikazano na određenim fotografijama ispod. Možete ih postaviti i kao pozadinu police, a ispred nje složiti sitnice koje neće ometati pogled na sliku u pozadini.

Umjetnine u pozadini

Neke umjetnine zbog svojeg nenametljivog izgleda ne trebaju biti u prvom planu, nego se odlično mogu prilagoditi kao pozadina nekog prostora, kao što je bar za pića ili komoda s cvijećem i drugim sitnicama. Umjetnine ne trebaju biti jednake veličine, a mogu biti obješene ili samostojeće, ovisno o preferenciji i prostoru.

Kombinacija visećih i samostojećih umjetnina

Kako biste dobili moderan izgled prostora u kojem želite izložiti umjetnine, poigrajte se s izgledima i veličinama okvira te odlučite koje ćete objesiti, a koje ćete nasloniti na zid. Cilj je da tvore zanimljivu kompoziciju i stvaraju dojam da možda niste dovršili posao izlaganja slika u svojoj „osobnoj galeriji“…

Mjesto u kutu

Umjetnine u kutnim prostorima isto daju jednu novu zanimljivu perspektivu njihovog izlaganja, posebno u domovima u kojima nema mnogo slobodnih zidova. No, ipak bi dobro bilo obratiti pozornost da se umjetnine smještene u kut nadopunjavaju s izgledom ili nekom drugom logikom. Ne smije postojati dojam izdvojenosti, odskakanja, već cjeline.

Izlaganje u hodniku i stubištima

Hodnici i stubišta vrlo su često neiskorišteni prostori u domovima, u kojima ljudi često izbjegavaju izlagati umjetnine, što je naravno – greška. Takva frekventna mjesta u domovima savršena su za oplemenjivanje prostora na jedinstveni način.

Umjetnost izlaganja

Sam način na koji ćete izložiti svoje fotografije i druge vrste umjetnina može činiti veliku razliku. Stvar je u kombinacijama veličina i oblika okvira slika, što može dodatno oplemeniti prostor. Ako imate mogućnosti, upotrijebite i prilagodite neke od predloženih uzoraka.

( KucaSnova.com )

Vaš komentar na članak: