Genijalan trik za savršeno cveće – tajna je u pelenama!

Čini se – 21. vek, sve što je moglo – već je izmišljeno. Ali, svakog dana se u svetu pojavljuju nova zanimljiva otkrića. Ponekad se iznenadimo kako ljudi dolaze do takvih originalnih nesvakidašnjih ideja. Recimo, neko seče pampers pelenu i na taj način rešava jedan od najvećih problema savremene biljne proizvodnje- nedostatka vlage u zemljištu, kako prenosi uspesnazena.com.

Prosto je neverovatno kako se hidrogel iz pelena može koristiti u hortikulturi. Možete i sami napraviti eksperiment. Za to će vam biti potrebna jedna pelena i zemlja.

Evo šta treba da uradite:

Isecite pelenu i istresite granule iz nje u jednu činiju.

Zatim ih pomešajte sa vodom.

Treba da dobijete želatinastu smesu, kao na slici. Zatim ovu smesu pomešajte sa zemljom, u odnosu 1:1. Gel iz pelena odlično upija vodu, i dugo je čuva

Dobicete odličnu podlogu, koje će uvek biti vlažna, ako ćete je povremeno zalivati. Biljke će uzimati onoliko vlage, koliko im je potrebno. Koren neće istruniti i poplesniviti.

U zemlji, u kojoj su biljke već zasađene, možete iskopati par manjih rupa i dodati u njih granule iz pelene. Možete slobodno otputovati na duže vreme bez brige da će se vaše omiljeno cveće osušiti.

Evo, još jedan zanimljiv trik, koji će omogućiti rezanom cveću da u vazi dugo ostane sveže.

Za to će biti potrebno:

– 2 kašike šećera
– 2 kašike alkoholnog sirćeta
– 1/2 kafene kašike izbeljivača
– granule iz pelene

Sastojke treba promešati i dodati u vodu sa cvećem. Ono će dugo ostati sveže. Ovo otkriće je revolucionarno u uzgajanju i nezi biljaka.

Izvor: uspesnazena.com

Vaš komentar na članak: